Çoğunluğu Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayipler'den olan onlarca sanatçı ve siyasetçi, Gazze'ye yönelik barbarca İsrail saldırısını, ABD'nin emperyalist politikalarını ve Avrupa Birliği'nin suskunluğunu kınayan bir bildiri yayımladı.

"İnsanlığı Savunmak için Ağ" isimli örgüt tarafından yayımlanan bildiri, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ABD'li yazar Alice Walker, darbe sonucunda devrilen Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro, Kübalı müzisyen Silvio Rodríguez, Uruguaylı yazar Eduardo Galeano, Macar asıllı Marksist düşünür István Meszáros gibi isimler tarafından imzalandı.

Evo Morales'in 30 Temmuz tarihinde İsrail'i "terörist devlet" ilan ederek ülkesiyle olan vize anlaşmasını iptal etmesinden esinlenen bildiri, "Filistin'i Savunurken" başlığını taşıyor. Bildiri, Filistin halkına yönelik, yerinden etme ve sömürgeci işgal yoluyla kurulan İsrail devletinin soykırımcı saldırısını kınarken, Filistin halkının İsrail'e karşı gösterdiği kahramanca direniş selamlandı.

Bildiride ABD'nin emperyalist politikalarına da değinildi. ABD'nin İsrail'i siyasi, ekonomik ve askeri olarak destekleyip ona arka çıktığına dikkat çekilirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) de "olağanüstü hareketsizliğine" vurgu yapıldı. Açıklamada, Avrupa Birliği'nin suç ortaklığının da altı çizildi.

Açıklamada Morales'in "Boykot, Tecrit Etme ve Yaptırım" kampanyasına destek ilan edilirken, İsrail'i durdurmak için aktif ve yaratıcı dayanışmanın zamanı geldiği söylendi.

Onlarca sanatçı ve siyasetçi, İsrail'in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ten çekilerek 1967 sınırlarına dönmesini; yasadışı duvar ve yerleşim birimlerinin sona erdirilmesini ve 1967 yılında BMGK tarafından kabul edilen ancak İsrail tarafından görmezden gelinen, Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkının sağlanması gerektiğini ilan etti. Açıklamada, birbirine eşit iki devletli çözüm önerildi.

Açıklama, "İsrail terörizmine ve ABD emperyalizmine karşı, Filistin ve tüm dünya halklarının kendi kaderini tayin hakkının yanındayoz!" diyerek sona erdi.Sol Portal