Yusuf Özkan / Lahey


Hollandalı siyasetçi, 2003 yılında ABD tarafından "Irak'ta kitle imha silahı bulunduğuna" ikna edildiğini anımsatarak, "Aynı çukura ikinci kez düşmeyelim" uyarısı yapıyor.


'Hava harekatı iç savaşı sona erdirmez'

2003 yılındaki Irak operasyonu sırasında Hollanda Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Jaap de Hoop Scheffer, 22 Eylül 2003'te NATO Genel Sekreteri oldu.


De Hoop Scheffer
, deneyimleri ışığında Suriye'deki gelişmeleri Hollanda'nın sosyal demokrat eğilimli Volkskrant gazetesine anlattı.

Jaap de Hoop Scheffer, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle yapılacak bir müdahalenin uluslararası hukuk açısından güçlü bir dayanağı bulunmadığını söyledi.


Hollandalı siyasetçi, uyarılarına şunu da ekledi: "Askeri müdahalenin etkili bir sonuç vereceği konusunda da ciddi şüphelerim var. Suriye'ye yapılacak bir hava harekatının ülkedeki iç savaşı sona erdirecek bir etkisi olmaz."

Eski NATO Genel Sekreteri'ne göre, uluslararası güçlerin Suriye'deki şiddetin sona erdirilmesinden sonraya ilişkin herhangi bir "politik planı" yok.

De Hoop Schheffer, "Bu nedenle Suriye'de şiddet sona erdirilse bile politik bir plan olmadığı için sonraki aşamada sorun daha karmaşık hale gelecektir" dedi.

'Sessiz kalınmaması gerekiyor'


ABD'nin "acil müdahale" yerine Birleşmiş Milletler denetçilerinin raporunu beklemesi gerektiğini vurgulayan de Hoop Scheffer şöyle dedi:

"ABD neden bu kadar acele ediyor? Buna verecek net bir yanıtım yok. 2003 yılında ABD Irak'ta tıklayınkitle imha silahı bulunduğu gerekçesiyle beni ikna etmişti. Sonradan bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. İkinci kez aynı çukura düşmememiz gerekir. Bu kez daha titiz davranmamız gerekir. ABD yönetimi Suriye konusunda 'Belge var' diyor. O belgeleri görmemiz lazım."


Suriye ile ilgili gelişmelerin seçimler öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel için "büyük bir şans" olduğunu belirten Jaap de Hoop Scheffer, "Bölgenin önemli ülkelerinden Türkiye de Suriye'ye yönelik müdahaleye destek veriyor. Hollanda da bu konuda sessiz kalamaz. Politik destek vermesi gerekir" dedi.


De Hoop Scheffer,
Beşar Esad yönetiminin kimyasal silah kullandığı iddialarına karşı sessiz kalınmaması gerektiğinin de altın çizerek, "Eğer hiçbir şey yapılmazsa, kimyasal silah kullanımına göz yumulduğu algısı yaratır. Dünyanın başka bölgelerinde kimyasal silah kullanılmasının yolu açılır" diye konuştu.