Suriye televizyonu da, Şam'ın İsrailli uçakların bir bilimsel araştırma merkezine saldırısı olduğunu söylediği görüntüleri yayınladı.

Amerikalı yetkililer asıl hedefin Lübnan'daki Hizbullah grubuna teslim edilecek uçaksavar füzeler taşıyan bir konvoy olduğunu belirtmişti.

İsrail bu konuda resmi bir açıklama yapmazken, Savunma Bakanı Ehud Barak, saldırının arkasında olduklarını ima etti.

Almanya'da uluslararası diplomatların ve savunma yetkililerinin bulunduğu bir toplantıda konuşan bakan, saldırıyı "söylediklerinin arkasında durduklarının kanıtı" olarak niteledi.

Barak ayrıca "[Suriye'nin] Lübnan'a ileri düzey silah sistemleri getirmesine izin verilmemesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.

'Bombalama'

Başkent Şam'da üst düzey bir İranlı yetkiliyle yaptığı görüşmenin ardından konuşan Esad, Suriye'nin "tehditleri ve saldırıları" göğüsleyebileceğini söyledi.

Suriye'nin devlet televizyonu el-İhbariye de Cemraya'daki bilimsel araştırma merkezine yapılan hava saldırısının ardından kalanlara ait olduğunu söylediği bir dizi görüntü yayınladı. Şam'ın kuzey batısındaki Cemraya'dan geldiği söylenen görüntüler zarar görmüş binaları, yanmış arabaları ve görgü tanıklarının açıklamalarını içeriyor.

Görgü tanıklarından biri saldırıda omzunun kırıldığını, elleri ve ayaklarından da yaralandığını belirtiyor. Tanık, yaptığı açıklamada "Bombalama bittikten sonra yaralılara yardım etmeye çalıştım." diyor.

Geçen hafta konuşan bir Amerikalı yetkiliyse asıl hedefin SA-17 uçaksavar füzeler taşıyan bir konvoy olduğunu söylemişti.

İsrail, Suriye'nin kimyasal silahlarının Lübnan'daki Hizbullah'ın eline düşme ihtimalinden duyduğu endişenin altını çizmekteydi.

Bölgedeki muhabirler, İsrail'in hava saldırılarına karşı militan grubun elini güçlendirebileceğinden Hizbullah'ın tanksavar ve uçaksavar füzeler elde etmesinden de korktuğunu aktarıyor.

Beyaz Saray da geçen hafta Hizbullah'a silah sağlamaması yönünde Suriye'yi uyarmıştı.

Suriye'de hükümet güçleriyle muhalifler arasında 22 aydır devam eden çatışmalarda 60 binden fazla kişi hayatını kaybetti.