Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkedeki meşru hükümetin izin ya da talebi dışındaki herhangi bir askeri müdahalenin, işgal ve saldırı olacağını söyledi.

Esad, Suriye’ye karşı yürütülen muhtelif yönlü savaşa son verme umudunu, iki pratik eksenle gerçeğe dönüştürmenin mümkün olduğunu belirtti.

Al Masdar Türkçe’nin haberine göre; Esad, bu eksenlerin ilkinin terörle mücadele, ikincisinin ise silahını bırakıp vatan kucağına dönmek isteyen herkes ile uzlaşma sağlamak olduğunu ifade etti.

Suriye’de federal yönetim konusunda ise Esad; mevzunun tamamen anayasaya bağlı olduğunu, anayasanın da halkın oylamasına sunulacağının altını çizdi.Devlet Başkanı, federal yönetimin bölünmenin ilk adımı olması itibarıyla Suriye halkının büyük çoğunluğunun böyle bir idareye karşı olduğunu vurguladı. Suriye’de federal bir idareye gerek olmadığını ifade eden Esad; bu yöndeki söylem ve planların kasıtlı olup amacın Irak’taki duruma benzer bir durum oluşturmak olduğunu kaydetti.

MEŞRU HÜKÜMETİN İZNİ DIŞINDA ASKERİ MÜDAHALE İŞGAL VE SALDIRIDIR

Suriye’de meşru hükümetin izin ya da talebi olmaksızın ferdi ya da toplu olsa bile Suriye’ye yönelik herhangi bir askeri müdahalenin kelimenin tam anlamıyla işgal ve saldırı olacağının altını çizen Esad; bunun karadan ya da havadan olması durumları için de geçerli olduğunu belirtti.

Suriye’ye yönelik altı yıldan fazla süren savaş ardından bu savaşın sona erme umuduna ilişkin soruya cevabında Esad; kuşkusuz umut olmadan iradenin de olmayacağını ifade etti. Esad umut ve irade olmadan da dünyanın en güçlü ve en zengin ülkelerinin aralarında bulunduğu onlarca devletin desteği ile yürütülen bu savaşta bunca zamandır bu mücadeleyi vermek ve bu başarıları kaydetmenin mümkün olmayacağını ifade etti.

Siyasi görüşmelerde karşı tarafta ‘silahlı cihatçıların’ bulunduğu ve Suriye’de iddia edildiği gibi ‘ılımlı muhaliflerin’ bulunup bulunmadığına ilişkin bir soruya cevabında Esad; ılımlı muhaliflerin olmadığı ve bunun tamamen bir hayal olduğunun bizzat ABD eski başkanı Barrack Obama ve diğer batılı yetkililer tarafından açıkça itiraf edildiğine dikkat çekti.

ERDOĞAN'IN HALEP HAYALLERİ

Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığının nedenine ilişkin bir soruya cevabında Esad; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Halep konusunda büyük hayaller kurduğunu belirtti.

Halep kentinin sahip olduğu siyasi, ekonomik, ticari, coğrafi ve lojistik öneme dikkat çeken Esad, Suriye ordusu ve Halep halkının şanlı tutumları sonucunda Halep kentinin teröristlerden kurtarılmasının Erdoğan’ın hayallerini ve planlarını yerle bir ettiğini belirtti.

Erdoğan’ın her şeye rağmen Suriye’nin geleceğine ilişkin görüşme masasında kendi sandalyesini korumaya çalıştığını belirten Esad, bir diğer nedenin ise El Kaide örgütü tabanından gelen teröristlerin deşifre edilmeleri ardından onlara yeni bir imaj verme amacı taşıdığını belirtti.