Frakfurter Allgemeine Zeitung: Erdoğan’ın tarihi Rusya gezisi

“Salı günü Putin ve Erdoğan Petersburg’da bir araya gelecek. Görüşme öncesinde stratejik ortaklıktan bahsediliyor...Türkiye’nin kısa süreliğine Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesi unutulmuşa benziyor. Bu aynı şekilde Moskava’nın uçağın düşürülmesinden kısa süre sonra Ankara için gündeme getirdiği iddialar için de geçerli. Moskova o dönemde IŞİD teröristlerinin Ankara ile petrol ticareti yaptığını iddia etmişti. Rus Savunma Bakanlığı, Erdoğan ve ailesinin de petrol ticaretine karıştığını gündeme getirmişti.”

Süddeutsche Zeitung: Erdoğan Putin’e yöneldi

“Türkiye ile Batı arasındaki ilişkiler son haftalarda her geçen gün daha da kötüleşti. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bu nedenle Rusya ziyareti ile Putin ile ilişkileri güçlendirmek istiyor. Ankara ile Moskova arasındaki yakınlaşma Türk akımı projesinin yeniden canlandırılmasına neden olabilir.”

Spiegel Online: İki otoriter, tek hedef

“Bir nükleer santral, bir doğalgaz boru hattı ve Antalya için çok sayıda turist: Dondurulan ikili ilişkilerin ardından Erdoğan ve Putin bir çok büyük projeyi yeniden aktif hale getiriyor. Ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkartılması öngörülüyor.”

N24.de: Taktikçilerin zirvesi

“Cumhurbaşkanı Erdoğan için bu darbe girişimi sonrası ilk yurtdışı gezisi. Türk cumhurbaşkanı Petersburg’da Putin ile görüşecek. İki lider Putin’in doğduğu kentte uzun süredir dondurulan ilişkileri aşmak istiyor. İki güçlü liderin buluşması uluslararası alanda dikkatle takip ediliyor, çünkü geniş kapsamlı sonuçları olabilir: Avrupa’nın sığınmacı politikası ve Suriye savaşı için.”