Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile Belgrad'da düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Bass'ın veda ziyaretleri için randevu talebinde bulunduğunu ancak gerek kendisinin, gerek bakanların, gerekse de TBMM Başkanının bu talebi reddettiğini açıkladı.

Vize kriziyle ilgili olarak "Bu sorunu biz başlatmadık" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üst düzey yöneticilerin, özellikle dışişleri bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması daha sonra da bunu devletim adına aldım gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür. Durum böyleyse o zaman zaten Amerika'daki üst düzey yönetimlerle konuşacak bir şeyimiz yok. Eğer büyükelçi bunu kendi kafasına göre aldıysa Amerikan üst yönetiminin bir dakika tutmaması gerekir."

Bass, ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği görevine Eylül 2014'te atanmıştı.

Görev süresi sonuna yaklaşan Bass, Türkiye'den ayrılmaya hazırlanıyor.

Yerine henüz kimin atanacağı bilinmese de, ABD yönetiminin bu göreve diplomatik değil, siyasi bir ismi ataması bekleniyor.

Erdoğan: Konsoloslukta birşeyler dönüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un Fethullah Gülen Cemaati ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmasının başkonsoloslukta "bir şeylerin döndüğünü" gösterdiğini belirtti.

Erdoğan, "Bu ajanlar, Amerikan Başkonsolosluğu'na nasıl sızdı? Eğer bunlar sızmadıysa, bunları buraya kim soktu? Bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet kendisini içeriden tehdit edecek bu ajanlara müsaade etmez" diye konuştu.

ABD Büyükelçiliği'nden Pazar akşamı yapılan açıklamada, Türkiye'deki temsilciliklerden göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığını duyuruldu.

Açıklamada güvenlik gerekçesiyle alınan bu kararın, diplomatik temsilciliklere gelen ziyaretçi sayısını "en aza indirgemek amacını" taşıdığı belirtildi.

Büyükelçi Bass da Pazartesi akşamı konuyla ilgili bir mesaj yayınladı. Bass, söz konusu kararın Topuz'un tutuklanmasının ardından alındığını belirterek, Türkiye'nin bu kişinin yasal olmayan herhangi bir faaliyet içinde olduğunu gösteren bir bilgi paylaşmadığını söyledi.

Bass ayrıca, bu tutuklamanın "bazı yetkililerin Türkiye ile ABD arasındaki uzun zamandır süregelen işbirliğini bozmak amacında olup olmadığı" sorusunu akıllara getirdiğini de sözlerine ekledi.

Erdoğan ise Pazartesi günü konuyla ilgili yaptığı ilk açıklamada, karara sert tepki göstermiş ve Türkiye'nin "bir kabile devleti olmadığını" söylemişti.

binali yildirim

Bir eleştiri de Başbakan Yıldırım'dan

Başbakan Binali Yıldırım da Salı günü Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ABD'nin vize kararını eleştirdi.

Yıldırım, "Bir resmi bankamızın genel müdür yardımcısını görevli gittiği ülkenizde yaka paça tutup hapse atarken bize mi sordunuz, bizden izin mi aldınız?" dedi ve bu karara "misliyle karşılık vereceklerini" söyledi.

Yıldırım, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda çalışan Metin Topuz'un tutuklanmasına ilişkin olarak, "Türkiye bir hukuk devleti. Suç işleyen veya suç isnadı yapılanın, Amerika'nın misyonunda olması ona bir ayrıcalık mı getirecek? Beyefendilerden izin mi alacağız? Onların icazetini mi alacağız?" dedi.

Yıldırım ayrıca, hükümetin 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen'in halen ABD'de olduğunu belirterek, iade edilmemesinin müttefiklik ilişkisiyle bağdaşmadığını vurguladı.

Kemal Kılıçdaroğlu

Kılıçdaroğlu: Cezalandırılan hükümet değil, 80 milyon

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ABD'nin kararının "yanlış bir uygulama" olduğunu söyledi.

"Binlerce öğrenci gidecek Amerika'ya. Bütün bunların tamamı kesiliyor. Cezalandırılan hükümet değil, 80 milyon oluyor" diyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amerika'da Zarraf davası var, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı orada tutuklu. Şimdi rehin alma politikası ile sorun çözülmeye çalışılıyor.

"Rehin alma politikasıyla soru çözülmez. Aksine sorun derinleşir. Dış politikadan Erdoğan o kadar habersiz ki emin olun okuduğum zaman gözlerime inanamadım. ABD ile yaşanan vize kriziyle ilgili şöyle diyor: 'Bu karar üzüntü verici'. Ya büyükelçi böyle bir karar alabilir mi? Yani diyor ki ABD'yi kızdırmayalım suçu büyükelçiye atalım. Böyle dış politika yönetilebilir mi?"

Bahçeli

Bahçeli: ABD Büyükelçiliğinin kararı skandal

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ABD Büyükelçiliğinin kararını "skandal" olarak nitelendirdi.

Devlet Bahçeli, ABD'nin sudan bahanelerle sanal kriz arayışına yeltendiğini söyledi.

Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD vize engeliyle neyi amaçlamaktadır? Hani dosttuk? Hani iki ülke hiç olmadığı kadar yakındı? Bu masalları Trump anlatmıyor muydu? Kısa zaman içinde değişen ne oldu? Kimin damarına basıldı? Kimlerin uykuları kaçtı, kimler kabus yaşamaya başladı?

"Türkiye ve ABD arasındaki gerilimlerin iki ülke vatandaşlarına zarar vermesinin hata olduğunu vurgulayan Bahçeli, 'ABD'nin, dostluk, müttefiklik, stratejik ortaklık vizesinin süresi sanıyorum dolmak üzeredir." (BBC)