Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin PYD ve YPG’ye destek vermesini eleştirdi. New York’ta Türken Vakfı’nın gala yemeğinde konuşan Erdoğan, ABD’ye göre PYD ve YPG’nin DAEŞ’e (IŞİD) karşı savaştığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “PYD ve YPG, DAEŞ'e karşı savaşıyor da El Nusra savaşmıyor mu? Ama sen El Nusra'yı terör örgütü olarak ilân ediyorsun, o zaman PYD ve YPG'yi, Türkiye'nin bir terör örgütü dediği bu örgütü niye terör örgütü olarak kabul etmiyorsun?”

Erdoğan konuşmasında, ABD’yi Suriye’deki Kürt gruplara silah göndermekle suçladı. Erdoğan “daha üç gün önce iki uçak dolusu silah, PYD ile YPG’ye indirildi. Nereye, Kobani’ye. Daha önce de yine Kobani boşaldığı zaman oradaki PYD ve YPG’li teröristlere üç uçak indirildi ve bunların yarısı DAEŞ’e (IŞİD) gitti, silahların yarısı da PYD ve YPG’de kaldı” şeklinde konuştu. Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile bu konuları ele aldıklarını ancak “dinletemediklerini” belirterek, “buradan bir netice çıkmaz, burada sadece kan kaybı olur” dedi.

Amerikan ordusu 2014 yılında Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan YPG birliklerine havadan paraşütle silah ve cephane yardımında bulunmuştu. ABD, IŞİD’e karşı yürüttüğü mücadelede PYG’nin silahlı kolu YPG’yi stratejik müttefikleri arasında görüyor.

ABD'nin tutumuna eleştiri

Erdoğan konuşmasında 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu ve ABD'de yaşayan Fetullah Gülen'in iade edilmesi gerektiğine işaret etti. Bu konuda ABD'nin tutumunu eleştiren Erdoğan şunları söyledi: “Ben de senden terörist istiyorum. Milli Güvenlik Kurulumuzun stratejik belgesine kaydolmuş bir teröristi istiyorum. Ama siz hala direniyorsunuz. Neymiş? Mahkeme. Ne mahkemesi ya? Teröristin ne mahkemesi olacak ki?” Reuters/DW, JD/BÖ