Haberde, ağırlıklı olarak Alman üretimi olan ağır silah ve askeri malzemerle 40 bin metrekarelik askeri eğitim verilen alanında peşmergelerin dönüşümlü olarak Alman ve İtalyan askeri uzmanlar tarafından eğitileceği belirtildi. Sözkonusu alanda süpermarketler, okul, villalar, tünel sistemi, caminin de yapılması planlanıyor.

‘ Kürdistan Antreman Koordinasyon Merkezi’ ( KKTC) adı altında Erbil’de Alman ve İtalyan askeri uzmanların koordinatörlüğünde gerçekleştirilen askeri eğitime NATO üyesi ülkelerden İngiltere, Hollanda, Norveç, Türkiye ve Macaristan ve Finlandiya’nın da askerleri bulunuyor.

Federal Savunma Bakanlığı verillerine göre KTCC’de bugüne kadar 7500 peşmergeye askeri eğitim verildi. Bu eğitimin 1600’u Alman askeri uzmanlar tarfafından gerçekleştirildiği bildirildi. Haberde Alman askeri uzmanların çok sıkı ve gizli bir şekilde Erbil’e özel uçak ile sivil olarak gönderildikleri ifade edildi.

Alman Savunma Bakanlığı, salı günü itibariyle yeniden başlayan silah sevkiyatı kapsamında Peşmerge’ye 70 ton malzeme gönderildiğini duyurdu.

Zeit Online’de yer alan habere göre, gönderilen silahlar arasında bin 500 adet G 36 tüfeği, 100 Milan füzesi ve 3 adet Dingo 1 tipi zırhlı araç da bulunuyor.  Almanya’nın silah sevkiyatını Ocak ayında durdurmasına neden olan soruşturmayı tamamlayan peşmerge güçlerinin, daha önce gönderilen 28 bin silahtan 30 tanesinin Kuzey Irak’taki silah pazarında para karşılığı satıldığını tespit ettiği kaydedildi.

Süheyla Kaplan