ABD Dışişleri Bakanı, dünyanın Mısır'daki gelişmeleri kaygıyla izlediğini belirterek, "ABD barışçıl bir yol bulunması için tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazırdır" dedi.


Daha önce geçici yönetim tarafından ilan edilen ve anayasa değişikliği sonrası seçimlere gidilmesini içeren yol haritasına destek veren Kerry, kutuplaşmanın önlenmesi için muhalefet liderleri dahil tüm Mısırlı siyasi liderlere görev düştüğünü belirtti.

Mısır güvenlik güçleri, dün başkent Kahire'de Muhammed Mursi'yi destekleyen grupların toplandığı iki meydana müdahale etti.

Ülke çapındaki olaylarda hükümete göre 235, Müslüman Kardeşler'e göre 2 binden fazla kişi öldü.

BM ve AB de tepkili

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Mısır'daki ‘şiddeti’ kınadığını duyurdu. BM sözcüsü tarafından duyurulan açıklamada şöyle denildi:


"BM henüz bugünkü olaylarla ilgili kesin bilgileri toplamaktayken, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü veya yaralandığı anlaşılmaktadır.


Avrupa Birliği dış politika şefi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann ise Mısır'dan gelen ölü ve yaralı haberlerinin kaygı verici olduğunu belirterek, "Şiddetin herhangi bir çözüm olmayacağını yineliyoruz ve Mısırlı yetkililere itidal çağrısında bulunuyoruz" dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron açıklamasında, ‘şiddetin hiçbir şeyi çözmeyeceğini’ belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle dün yükselen şiddetin ‘çok tehlikeli’ olduğunu söyledi.


Türkiye: Mısır halkına destek sürecek


Türkiye’deyse Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada 'mevcut kaos ortamından kurtulması için Türkiye'nin Mısır halkına destek vermeyi sürdüreceği' belirtildi.

Başbakanlık ayrıca Mısır'daki geçici yönetimi ‘kanlı eylemleri durdurmaya ve sorumlular hakkında şeffaf bir soruşturma başlatmaya’ çağırdı. Yapılan açıklamada devrik lider Muhammed Mursi dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması istendi.


Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Mısır'daki olaylar için, "Korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor. Bugün olup bitenler kabul edilemez. Bunlar çok tehlikeli kapıları açar" dedi.


Gül
açıklamasında şunları söyledi: "Hele sivil insanlara silahlı müdahale, gösteri yapan insanlara, nümayiş yapan insanlara silahlı müdahale asla kabul edilemez. Gerekçesi ne olursa olsun bunlar çok tehlikeli kapıları açar. Olayların büyüklüğü çok ortadadır. Korkum şu ki Mısır içinden çıkılmaz bir kaosa girer bu gidişle. Bütün tecrübemle şunu söyleyeyim; bu yol Mısır için çıkmaz bir yoldur."


Mısır’da Kitlesel protestolar Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ardından 3 Temmuz’da ordunun darbesiyle devrilmişti.

Ülkede darbe karşıtları, yaklaşık bir aydır Kahire'nin iki ana meydanında oturma eylemi düzenliyordu.