Narışkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün Devlet Duma Konseyi'nin eline 2 belge geçti. Belgelerden ilkinde, Duma milletvekillerinin Ukrayna'daki sosyo-politik durum ve siyasi krizin artması için duydukları rahatsızlık dile getiriliyor. İkinci belgede ise, milletvekilleri Rusya Devlet Başkanı'ndan Kırım'da düzeni sağlamasını ve Kırım halkını şiddetten korumak için elinden gelen her şeyi yapmasını rica ediyorlar." sözlerini ifade etti.

 Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Bugün eli silahlı birçok grubun Kırım'daki başta İçişleri Bakanlığı binası olmak üzere birçok idari binayı ele geçirmeye çalıştıkları haberleri bize ulaştı. Bunların hükümetin çalışmasını önlemek ve düzeni bozmak için yapıldığı apaçık ortada."

RUSYA'NIN GÜÇ KULLANMASINA ONAY

Rus Donanması'nın Karadeniz Filosu Ukrayna'nın Kırım bölgesinde üslenmiş halde. Bölgede çok sayıda Rus da yaşıyor.

Ukrayna yönetimi Rusya'nın bölgede günlerdir sürdürdüğü askeri hareketliliğe sert tepki vermiş ve Moskova'yı yeni yönetimi silahlı çatışmaya tahrik etmeye çalışmakla suçlamıştı.

Kremlin Putin'in henüz Ukrayna'ya askeri müdahale karar almadığını belirtirken, parlamentonun üst kanadı Putin'e ABD'deki Rus büyükelçisini geri çekme tavsiyesinde bulundu. Bu konuda da son karar Putin'in.

Putin'in güç kullanma talebi Kırım'da kimliği belirsiz silahlı kişilerin Kırım'da bölge parlamentosu, devlet televizyonu ve iletişim merkezlerinin ele geçirilmesini izliyor.

Putin'in talebinin kabul edilmesi üzerine BM Güvenlik Konseyi acil toplantıya çağrılırken, AB Dışişleri Bakanları'nın da Pazartesi günü Brüksel'de biraraya gelecekleri belirtildi.

"Ukrayna yönetimi: Provokasyon"

Kırım'da üslenen Karadeniz Filosu'ndan askerlerin bazı kamu binaları ve askeri üslerde nöbet tuttuğu belirtiliyor.

Kırım'ın başkenti Simferopol'de hava sahasının kapatılmasına karşın Rus uçaklarının bölgeye binlerce asker taşıdığı haberleri geliyor. Ancak bu haberler henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Ukrayna Savunma Bakanı İhor Tenyuk Rusya'nın Kırım'a altı bin ek asker ve 30 ek zırhlı araç gönderdiğini söyledi.

Karadeniz Filosu'nun Kırım'da üslenmesini düzenleyen anlaşaya göre Rusya'nın donanma üssü dışındaki tüm askeri hareketliliklerini önceden Ukrayna makamlarına bildirmesi gerekiyor.

Kırım'ın yeni seçilen Moskova yanlısı lideri Sergiy Aksiyonov daha önce Rusya'dan Kırım Körfezi'ndeki barış için yardım istediğini söylemiş, Kremlin de bu isteğin "karşılıksız bırakılmayacağını" açıklamıştı.

Kırım'daki gelişmeler, bölgenin yeni lider kadrosunu tanımadığını açıklayan yeni Ukrayna yönetimini kızdırırken, Batılı liderleri telaşlandırdı.

Güvenlik yetkililerini acil toplantıya çağıran geçici Ukrayna Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov Rusya'yı kendilerini bir "silahlı çatışmaya" tahrik etmeye çalışmakla suçladı, ancak buna tepki göstermeyeceklerini vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama da Rusya'nın Ukrayna'ya herhangi bir müdahalesinin "bedelleri" olacağı uyarısında bulundu.

Bu arada Kırım dışındaki bazı Ukrayna kentlerinde de Rusya yanlısı büyük gösteriler düzenlendi.

Devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in en güçlü olduğu yerlerden Donetsk'te yedi bin kişilik bir kalabalık bölgesel yönetim binasını ele geçirmeye çalıştı, ancak başarılı olamadılar. Eylemciler bunun yerine yakındaki bir bayrak direğine Rus bayrağı çektiler.

Ülkenin en büyük ikinci kenti Kharkiv'de de Rus bayrakları taşıyan eylemcilerin yine bölgesel yönetim binasını işgal etmeye çalışması üzerine arbede yaşandı.

Ülkenin güneydoğusundaki Mariupol kentinde de Rus bayrakları taşıyan yüzlerce protestocu belediye binası önünde toplandı.