İtfaiye ve yardım ekipleri olay yerinde çalışmalarına devam ederken, Şili'de Mercosur-Avrupa Birliği zirvesinde olan devlet başkanı Dilma Roussef görüşmelerini iptal ederek, Brezilya'ya döndü. Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Şili’deki resmi ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönerken, yaraları sarmak için tüm imkanları seferber edeceklerini söyledi. Rousseff, kent yakınındaki hava kuvvetleri imkanlarının devreye konulduğunu belirterek, halka birlik içinde acıları sarma çağrısında bulundu.

Görgü tanıkları “Pimenta e seus Comparsas” grubunun şovundan hemen sonra havai fişeklerin patlatılmasıyla birlikte yangının çıktığını söylüyorlar. Santa Maria yerel gazetesi O Diario'nun konuştuğu gece kulübünün koruma görevlisi Rodrigo Moura fişeklerin fırlatılmasıyla birlikte kıvılcımlar çıktığını, hemen yangın söndürme aletiyle müdahale ettiğini ama cihazın çalışmadığını anlattı. İsmini açıklamak istemeyen bir kadın tanık, fişeklerin fırlatılmasıyla birlikte korkunç bir çarpma sesi ve ardından çok büyük siyah dumanlar yükseldiğini, insanların panik halinde kaçışmaya başladığını, kendisinin de kapının çok yakınında olduğu için kurtulduğunu söyledi.


Gece kulübünün tek çıkış kapılı olmasından ötürü insanların panik halinde buraya yöneldiği ve burada büyük izdiham yaşandığı aktarıldı. Ölenlerin çoğunun duman zehirlenmesi sonucu öldükleri bildirildi. 

Yangına müdahale eden itfaiye ekiplerin, kulüpteki birçok kişiyi bir duvarı kırarak kurtarırken, kulüpteki bir tuvalette 15 ceset çıkarıldı. 

Yetkililer, itfaiye ve kurtarma ekiplerinin şu ana kadar 245 cesede ulaştıklarını belirterek, yüzlerce kişinin hastanede tedavi altına alındığını söyledi. 

İlk araştırmaya göre yangının ses yalıtım malzemelerinin alev almasıyla başladığı belirtiliyor. 

Nüfusu 250 bin olan Santa Maria’da 27 bin öğrencinin okuduğu Federal Üniversite bulunuyor. Ölenlerin çoğunun üniversite öğrencileri olduğu kaydedildi.