Başbakan Erdoğan’ın bu olayın ortaya çıkmasından endişe duyduğu için Suriye’ye silah, mühimmat ve terörist taşınması konusunda sert bir tavır içinde olduğu bildirildi. Ancak buna rağmen olay ortaya çıktı ve savcılık soruşturma başlattı.
Hükümetin talimatı ve MİT organizasyonuyla,“Ahrar-ı Şam” örgütü ve şu anda IŞİD bünyesinde savaşan çeşitli gruplardan teröristler silah ve mühimmatla birlikte Türkiye topraklarından geçirildiler. Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Bükülmez köyü karşısındaki Atme’den alınarak silahlarıyla birlikte otobüslere bindirilen terörist gruplar Adana-Gaziantep otoyolu üzerinden Akçakale’nin Suriye sınırına götürdüler. Oradan da Suriye’ye geçirildiler.
OPERASYONLA ORTAYA ÇIKTI
Bu olay, Adana-Gaziantep yolunda 10 Ocak günü yapılan bir operasyonda ortaya çıktı. Durdurulan otobüslerde unutulan mühimmata rastlandı. Otobüs şoförlerinin ifadesinin alınması sırasında otobüslerle Bükülmez köyünden, Akçakale’ye teröristlerin taşındığı belirlendi. Daha sonra olayla ilgili yapılan keşif videoya alındı. Teröristlerin alındığı Atme’deki ve teröristlerin teslim edildiği Suriye sınırının hemen karşısındaki terörist kampında, terör grubunun kendi bayraklarının asılı olduğu görüntülerle tespit edildi. Terör gruplarının Suriye içindeki geçişlerinin tehlikeli olması nedeniyle Türkiye üzerinden taşındığı öğrenildi.
FİRMA MİT’LE ANLAŞMIŞ
Suriye’ye silah ve mühimmat götüren TIR’lara yapılan operasyonda, MİT ile Jandarma ve savcıların karşı karşıya kalması kamuoyunda çok tartışıldı. Ancak IŞİD militanlarının otobüslerle taşınması olayı kapatıldı. Aydınlık’ın olayı soruşturan yetkililerden edindiği bilgilere göre, soruşturmada savcıya ifade veren otobüs firması yetkilisi savcıya MİT’le yaptığı anlaşmayı gösterdi. Bu anlaşma çerçevesinde onların verdiği görevleri yaptığını belirtti. MİT adına otobüslerle terörist taşıma olayının, soruşturma tutanaklarına da geçtiğini ifade eden yetkililer, tutanaklarda ve dosyada her şeyin mevcut olduğunu bildirdiler.
PARALEL YAPI DENİLEREK DOSYA KAPATILACAK
“Paralel yapı” denilerek olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını kaydeden yetkililer, “Bu olayı soruşturan savcı da, operasyona katılan görevliler de kesinlikle paralel falan değil. Bu soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Sırlı görevinden alındı. Şu anda keşif görüntülerinin hâlâ dosyada olup olmadığını bilmiyoruz. Görüntülerde her şey vardı” dediler.
Adana-Gaziantep otoyolundaki otobüs operasyonuyla ilgili soruşturmayı yakından takip eden bir yetkili, Aydınlık’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Başbakan Erdoğan’ın IŞİD’e neden terörist demediği tartışılıyor. Elbette bunun nedenleri var. Çünkü ilişkileri var. Hükümetin ve istihbaratın Suriye’de en yoğun ilişkide bulunduğu örgüt, ‘Ahrar-ı Şam’ örgütüdür.
Bu örgüte her türlü yardım yapıldı. Ayrıca Türkiye toprakları kullanılarak taşınan ve silah-mühimmat desteği yapılan gruplar var. Bu gruplardan birçoğu şu anda IŞİD’i oluşturan gruplar arasında. ‘Ahrar-ı Şam’ Suriye’de IŞİD’le çatışmalara girdi. Ama Irak’ta böyle bir durum yok. Bu örgütler her ülkede farklı ilişkiler içinde. Daha doğrusu bu örgütler, kumanda eden güçlerin talimatına göre hareket ediyorlar.
Bu teröristler Suriye içinde sıkıntıya girmesin diye Hatay Reyhanlı Bükülmez köyü sınırından Akçakale sınırına kadar silahlarıyla birlikte geçirilip tekrar Suriye’ye sokuluyor. Akçakale’nin karşısında Talabyat var. Orası da IŞİD’in kontrolünde. Bu olay IŞİD-Hükümet-MİT ilişkisinin açık kanıtı.
Başbakan Erdoğan’ın F tipi örgüt üzerinden soruşturma yapanlara saldırması ve savcıyı görevden alması, bu suçların açığa çıkmaması için. Bu olay, Erdoğan açısından suçüstü durumudur.”