Barzani Kürtlerin ülkenin içinde bulunduğu krizi çözebilmek için üzerlerine düşeni yapacaklarını söylerken, bağımsızlığı ise kendi doğal hakları olarak tanımlıyor.

Barzani "Son zamanlarda olan herşey bağımsızlığa ulaşmanın Kürdistan'ın hakkı olduğunu gösteriyor" diyor.

Başbakan "Bundan sonra, bunun (bağımsızlığın) amacımız olduğunu saklamayacağız. Irak şu anda fiilen bölünmüş durumda. Bizim, ülkenin yaşadığı bu trajik durumun içerisinde mi kalmamız gerekiyor? Bağımsızlığa karar verecek olan ben değilim. Halktır. Bir referandum yapacağız ve bu aylar içinde olacak" diye devam etti.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak'ta güç kazanıp önemli kentleri ele geçirmesi ile, Irak ordusu Kerkük'ten geri çekilmiş, kontrolü Barzani'ye bağlı Peşmerge güçleri almıştı.

IŞİD'in de aralarında olduğu Sünni isyancılar şu anda ülkenin kuzeyinde büyük bölgeleri ele geçirmiş ve kontrolleri altındaki bölgelerde İslami bir halifelik ilan etmişlerdi.
ABD Dışişleri bakanı John Kerry geçen hafta Barzani ile görüşmüş, Irak'ın birliğine vurgu yapmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, bağımsız bir Kürdistan'a olan desteğini açıkça ifade etmişti. Türkiye'den ise ilk yorum AKP sözcüsü Hüseyin Çelik'ten gelmişti. Çelik, bağımsız bir Kürdistan'ın ilanı durumunda Türkiye'nin tavrının eskisi gibi olumsuz olmayacağını söylemiş, yeşil ışık sinyali vermişti.

Parlamento toplanıyor

Bu arada Irak Parlamentosu Nisan ayında yapılan seçimlerden bu yana ilk kez toplanıyor.