Türkiye’yi pazar günü ziyaret edecek olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ziyaret öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Cesur bir siyasetçi” olarak tanımlarken “Barış süreci” için HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve diğer vekillerin “Serbest bırakılması gerektiğini” söyledi.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung’a konuşan Başkan Barzani, Kürt bölgesindeki bağımsızlık referandumu yapılmasıyla ilgili Türkiye ve İran’ın endişelerinin sorulması üzerine, “Bu sadece Erbil ve Bağdat’ı ilgilendiren bir konu” yanıtını verdi.

Gazete, “Iraklı Kürtler bağımsızlıktan yana, Tahran ve Ankara ise Kürtler için bağımsız bir ülkeye giden yolu kapatmak istiyor. Ancak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, bu hedef için referanduma gitmek ve Kürdistan’ı Irak’tan ayırmak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Rudaw’a göre, bağımsızlık referandumu için, “Bu bizim doğal hakkımız” diyen Mesut Barzani, Irak ve Suriye’nin sınırlarının anlamsız hale geldiğini savundu.

Barzani, Türkiye’nin bölgedeki rolünü değerlendirdiği açıklamalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolüne dikkat çekerek, Kürtlerin Suriye’de Türkiye’nin endişelerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini kaydetti.

“Erdoğan güçlü bir duruş sergileyerek, Kürtlerle Türkleri, barış süreciyle birleştirmeye çalışan tek siyasetçi olmak istedi. Ancak maalesef Türkiye’de yeni gelişmeler ortaya çıktı” diyen Barzani, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve diğer vekillerin serbest kalmasının “barış sürecinin” çıkarına olacağını ifade etti.