Annesi Monique'nin IŞİD'in üssü olarak bilinen Rakka'ya giderek bulduğu 19 yaşındaki genç kız, Amsterdam Schipol Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Aicha'nın, sorgusunun arından savcılığa sevkedilmesi bekleniyor. Maastricht Belediyesi'nin Suriye'ye gitme şüphesi nedeniyle pasaportuna el koyduğu Aicha, kimlik kartını kullanarak geçen ay trenle Türkiye'ye gitmişti.

Aicha, sosyal medya üzerinden tanıştığı Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı ve IŞİD militanı Ömer Yılmaz'a aşık olmuş, onunla evlenmek için Suriye'ye geçmişti. Ancak, işler hiç de umduğu gibi gelişmedi. Aicha, "Ona çok inandım. Onun için herşeyimi verdim" dediği Ömer Yılmaz'ın kendisini "bir köle gibi kullanıp attığını" söyledi.

Anne Rakka'ya gitti

Aicha, geçen hafta annesinden yardım istedi. Anne Monique, önce Türkiye'ye, ordan da IŞİD'in denetimindeki Suriye'nin Rakka kentine gitti. Hollandalı anne, Rakka'da buluğu kızı ile birlikte Türkiye'ye kaçtı. Ancak Aicha'nın pasaportu olmadığı için Hollanda'ya dönemediler.

Yardım çağrıları üzerine Hollanda Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. İki konsolosluk aracılığıyla Aicha ve annesine ulaşıldı.

Maastrichtli anne ve kız, dün öğleden sonra Hollanda'ya ulaştı. Aicha, Amsterdam Schipol Havalimanı'nda polis özel timi tarafından gözaltına alındı. Aicha'nın, sorgusunun ardından "terörist faaliyetler ve devlete karşı işlenen suçlar" kapsamında savcılığa sevkedileceği belirtiliyor.



Hıristiyan Demokrat Partili (CDs) siyasetçi ve yazar İbrahim Wijbenga, geçen hafta Ömer Yılmaz'a bir mektup yazarak, Aicha'yı annesine teslim etmesini istemişti. "Yılmaz, Aicha nerede, ona ne yaptın?" diyen Wijbenga, eski Hollanda Ordusu personeli olan IŞİD militanına, "Annesini nasıl perişan ettiğini biliyor musun?" diye seslenmişti.

'Yaptığın vicdana sığmaz'

Wijbenga, Yılmaz'ın yaptıklarının İslam'la hiçbir ilgisinin bulunmadığını savunarak, "Eğer biraz vicdanın varsa Aicha'yı annesine teslim et. Yaptığın ne Müslümanlığa ne de insanlığa sığar" demişti. Ömer Yılmaz ise, "Daha önce evlenmek zorunda olduğu, fakat çatışmalarda öldürülen bir başka savaşçıdan sonra Aicha'yla evlendiğini" söyledi. Yılmaz, "İyi gitmedi, ayrıldık. O kendi yoluna gitti, ben kendi yoluma gittim" dedi.

Diğer yandan IŞİD'e katılmak için yüzlerce Avrupalı Suriye'ye akın etmeye devam ediyor. 19 yaşındaki Hollandalı Aicha, IŞİD'le birlikte savaşmak için Suriye'ye doğru yolculuk yapan Avrupalı genç kızlardan sadece biri. Daha önce, 15 ve 17 yaşlarında iki Avusturyalı genç kız da Nisan ayında Suriye'ye gitmiş ve dış basında iki genç kızın öldürüldüğü aktarılmıştı. BBC