Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, dün İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Raimund Kunz’u bakanlığa çağırarak kendisinden izahat istedi. Sinirlioğlu, Kunz’a ön soruşturmaya ilişkin Ankara’nın tepkisini iletti ve olayın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Saçma şey

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, soruşturmaya tepki göstererek, “Bir bakan görüşünü söyleyemeyecek mi? Bu kadar saçma bir şey olamaz” dedi. Bozdağ, şöyle konuştu: “Düşünce ve ifade hürriyetine, bilimsel araştırma hürriyetine, her şeye aykırı bir durum. Oralarda hukuk devleti anlayışının, demokratik anlayışın ne kadar geride olduğunun da bir göstergesidir. Bir ülkenin bakanı başka bir ülkede konuşurken, o ülkede yaşananlarla ilgili veya kendi görüşleri ile alakalı düşüncelerini ifade edemeyecek mi? Bu kadar saçma bir şey olamaz. Sayın Bağış, özgür bir ülkenin bakanıdır. Öyle gözüküyor ki ifadesini kullandığı ülke özgürlüklere fazla tahammülü olmayan bir ülke. Ama onlar da öğrenecekler. Daha çok söylenecek bunlar çünkü.”

Engizisyon

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise Bağış ile ilgili soruşturma açılmasını Engizisyon dönemine benzeterek, “Zürih Savcısı’nın bir bakanın Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanının fikir hürriyeti bağlamında görüşünü belirtmesine soruşturma açması Zürih Savcısı’nın haddine düşmez. Zürih Savcısı kendisini herhalde Engizisyon Mahkemesi’nin başkanı zannediyor” dedi.hürriyet