IŞİD ile petrol alışverişi yapan her kişi yada kuruluşun örgütü finanse etmiş olduğunu belirten ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, "Geçmişte petrolün nereden geldiği görmezden gelinirdi, ama şimdi durum öyle değil. Kaçak petrole para verenler IŞİD'i beslemiş oluyor" ifadelerini kullandı.

"PETROLÜ TERÖRİSTLER SATIYOR"

Beyaz Saray'da, IŞİD'e para akışı konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cohen, terör örgütünün Suriye ve Irak'taki rafinerilerden sağlanan petrolün satışından milyonlarca dolar gelir elde ettiğini belirtti. IŞİD ile mücadelenin askeri yolların yanı sıra finansal yollarının tıkanması ile başarıya ulaşabileceğini belirten Cohen, IŞİD'in uluslararası finans sektörüne girmesinin engellenmesinin önemini vurguladı. Petrol rafinerilerinin yanında, IŞİD'in Irak ve Suriye'de ele geçirdiği bankalar aracılığıyla uluslararası finans sektörüne sızmaya çalıştığını anlatan Cohen, IŞİD'in en iyi finanse edilen terörist örgütlerden biri olduğunu ifade etti.

"FİDYE GELİRLERİ EN AZ 20 MİLYON DOLAR"

IŞİD'in belirgin finans kaynaklarından birinin kaçırdığı insanlar karşılığında ödenen fidyeler olduğunu vurgulayan Cohen, fidye ödemenin daha çok insan kaçırma sonucuna yol açtığını belirtti. Cohen, "IŞİD bu yıl fidyelerden en az 20 milyon dolar aldı. ABD'nin terör örgütlerine fidye ödememek konusundaki kesin kararı, katı yüreklilikten değil, fidye ödeyerek daha çok Amerikalıların rehin alınmasını önlemek için" diye konuştu. Cohen, öteki ülkelere de IŞİD'e fidye ödememe çağrısında bulundu. IŞİD'in ele geçirdiği yerlerde yaşayanlara kamu hizmeti sunma girişimleri olduğunu anlatan Cohen, terör örgütünün kendisini gerçek bir devlet yada hükmetmiş gibi gösterme çabasında olduğuna dikkat çekti.