Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan bir yetkilinin aktardığına göre, ABD ve İngiltere, ana muhalefet grubunun Cenevre görüşmelerine katılmak zorunda olduğu görüşünde

Koalisyon, görüşmelere katılıp katılmayacaklarına Cuma günü yapılacak oylamayla karar verecek.

Suriye’de üç yıla yakın bir süredir devam eden çatışmalar boyunca muhalif gruplar arasında derin ayrılıklar yaşanıyor.

İsviçre’de düzenlenecek ‘Cenevre 2’ olarak adlandırılan görüşmeler, iç savaşın sonlanması yönünde atılacak önemli bir adım olarak görülüyor.
.
Kendall, muhalefeti Beşar Esad hükümetiyle yüz yüze gelmeleri için ikna etmenin ise çok güç olduğunu belirtiyor.

Adının açıklanmasını istemeyen Suriyeli yetkili yaptığı açıklamada “ABD ve İngiltere, bize ‘Cenevre’ye gitmelisiniz’ diyor. Eğer Cenevre’ye gitmezsek, şimdiki gibi bizi desteklemeye devam etmeyeceklerini ve uluslararası toplum nezdinde saygınlık kaybedeceğimizi açıkça ifade ediyorlar” diye konuştu.

Suriyeli yetkili, diğer yabancı güçlerin ABD ve İngiltere kadar baskı yapmadığını belirtip ekledi:

“Fransa da gitmemizi istiyor ama ‘kararınız ne olursa olsun sizinleyiz’ diyor. Suudi ve Türklerin duruşu da aynı. Bize ‘Cenevre’ye gitmenizi tercih ederiz ama gitmezseniz ve işler yolunda gitmezse sizi terk etmeyeceğiz’ diyorlar.”

'Batı'nın bizden başka alternatifi yok'

Yetkili, Washington ve Londra’nın siyasi desteklerinin koalisyon için önemli olduğunu ve desteği çekmelerinin büyük bir fark yaratacağını belirtiyor.

Fakat Suriyeli yetkili, böyle bir tehdidin ne kadar muteber olduğu konusunda da soru işaretleri olduğunu söylüyor.
Suriyeli kaynak, ılımlı bir muhalefetin olmaması durumunda Suriye’deki alternatiflerin yalnızca Esad hükümeti veya aşırı gruplar olacağını belirtip “Alternatif nedir? Bir tarafta kimyasal silah kullanan zalim bir diktatör var, diğer tarafta da El Kaide, bizimle muhatap olmazlarsa kiminle muhatap olacaklar?” dedi.
ABD ve Rusya daha önce Suriye’de 'bölgesel ateşkes' olasılığı için görüşmeler yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Suriye’de tutsak değişimini’ de değerlendirdiklerini belirtmişti.

Lavrov ve Kerry, Cenevre müzakerelerini görüşmek için BM-Arap Birliği Suriye ortak temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin de katılımıyla Paris’te bir araya gelmişlerdi.

Lavrov ve Brahimi, İran’ın da görüşmelere katılması gerektiğini ifade etti.
Fakat Kerry, İran’ın katılabilmesi için, Suriye’de siyasi geçiş çağrısı yapan Cenevre 1 sözleşmesini kabul etmesinin şart olduğunu belirtti.