Açıklama, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de polisin dün Bağımsızlık meydanındaki ana gösterici kampını kaldırmak için harekete geçmesi üzerine yapıldı.

ABD ayrıca Ukrayna’yı, silahlı güçlerini sivillere karşı kullanmaması yönünde uyardı.


ABD’li yetkiler, Ukrayna Savunma Bakanı Pavlo Lebedyev’in, hükümetinin göstericilere karşı orduyu kullanmayacağını söylediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Lebedyev’in telefonda görüştüğünü duyurdu.

Hagel’ın Lebedyev’le görüşmesinde, ordunun gösterileri dağıtmak için devreye girmesinin olası zararlarının altını çizdiği belirtiliyor.

Gösteriler nedeniyle 46 milyon kişinin yaşadığı ülkede siyaseti felç olmuş durumda.

Çarşamba sabahı erken saatlerde polis, meydandaki bazı alanlarda kontrolü ele geçirmiş, yer yer göstericilerle karşı karşıya gelmişti.

Yaşanan çatışmalarda hem göstericiler hem de polislerden yaralananlar olmuştu.

Yeni barikatlar kuruldu

Dün gün ve gece boyunca göstericiler meydanda yeni barikatlar oluşturdu.

Barikatlar oluşrulurken içine kar doldurulan çuvalların üst üste kondu ve bazı noktalarda biraraya getirilen demir çubuklar kaynak yapılarak birbirine monte edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç, Çarşamba günü yaptığı açıklamada barışçı göstericilere karşı güç kullanılmayacağını söyledi.

Yanukoviç’in krizi sonlandırmak için muhaletle görüşme önerisiyse muhalefet partileri tarafından reddedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki açıklamasında krize karşı birçok seçeneği değerlendirdiklerini söyledi.


Dün de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, polis müdahalesini kınamış ve “Bu cevap ne kabul edilebilirdir ne de demokrasiye uygun düşmektedir” demişti.


Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç arasında Salı günü bir görüşme gerçekleştirilmişti.


Salı günü alandaki büyük protesto kampını ziyaret eden Ashton’ı kalabalıklar tezahüratlarla karşılamıştı.

Ashton ilerleyen saatlerde polisin göstericileri uzaklaştırmak için güç kullanmasından dolayı üzüntü duyduğunu söylemişti.

Ukrayna’da üç hafta önce başlayan gösterileri tetikleyen Kasım ayında Ukrayna hükümetinin AB ile ticaret anlaşmasını imzalamaması olmuştu.

Protesto dalgasında AB yanlıları Devlet Başkanı Yanukoviç'in istifasını istiyor.