Raporda Türk hükümetinin Türkiye üzerinden Suriye ve Irak'a ve ters yönde geçiş yapan şüpheli yabancı savaşçıları önleme yönündeki çabalarını yoğunlaştırdığı bildiriliyor.

Bu kapsamda Türkiye'nin aldığı bazı önlemler dışında diğer yabancı 'terörist' kaynağı ülkelerle işbirliğini de artırdığı belirtildi. Raporda, "Türkiye IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu'nun aktif bir üyesidir" ifadesi de yer aldı.

'Terör' saldırılarında büyük artış


Raporda 2014 yılında 'terör' saldırıları ve bu saldırılarda ölenlerin sayısındaki artışa dikkat çekildi. Rapora göre 2014 yılında yaklaşık 13 bin 500 'terör' saldırısı gerçekleştirildi. Bu rakam 2013 yılındaki orandan yüzde 35 daha yüksek. Bu saldırılarda yaklaşık 33 bin kişi öldü.

Böylece 'terör' saldırılarında ölenlerin sayısı geçen yıla oranla yüzde 81 oranında artmış oldu. Raporda özellikle Irak, Afganistan ve Nijerya'daki saldırıların artışına dikkat çekildi.
ABD, 2014'te 'terör' saldırılarının 95 ülkede gerçekleştiğini ancak Orta Doğu, Güney Asya ve Batı Afrika'da yoğunlaştığını söyledi.

IŞİD'in geçen yıl Haziran ayında Irak'ın Musul kentindeki bir hapishaneye yaptığı saldırıda 670 Şii mahkumu öldürmesinin, 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana gerçekleştirilen en kanlı saldırı olduğu bildirildi. Raporda; Pakistan, Filistin, Nepal ve Rusya'nın da içinde yer aldığı bazı ülkelerde militanların faaliyetlerinin azaldığı aktarılıyor. BBC