Reuters'ın haberine göre, Washington'da gazetecilere konuşan Mark Toner, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) duyurduğu operasyonlar sonrası ABD'nin kaygılı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Türkiye'nin "önlem almak zorunda olduğunu" vurgulayarak, atılan bu adımlara ilişkin ABD, Rusya ve Irak'a bilgi verdiklerini söyledi.

Reuters'a mülakat veren Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'ye de hava saldırılarıyla ilgili bilgi verildiğini belirtti.

Erdoğan ayrıca, Irak'ın Sincar bölgesinde ve Suriye'nin kuzeyinde "PKK'nın bir askeri üs kurmasına izin vermeyeceklerine" dikkat çekerek, operasyonların süreceği sinyalini verdi.

TSK, Suriye ve Irak'a düzenlediği hava operasyonlarında 70 kişinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Açıklamada, "...Hava harekâtı sonrasında BTÖ'ye (bölücü terör örgütü) ait barınma alanları, mühimmat depoları ve kritik muhabere tesislerinin imha edildiği, örgüte ağır kayıplar verdirildiği Irak kuzeyi/Sincar Dağı bölgesinde 40, Suriye kuzeydoğusu/Karaçok'ta ise 30 civarında BTÖ mensubunun etkisiz hale getirildiği" ifade edilmişti.

ABD ve IKBY ise yaptıkları açıklamalarla Türkiye'nin bölgedeki operasyonlarından memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.

'Bu eylemler sahadaki ortaklarımıza zarar veriyor'

Operasyonları değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde, aynı zamanda Irak'ta, ne ABD ne de küresel koalisyon güçleriyle düzgün bir şekilde koordinasyonu sağlamadan, bugün erken saatlerde düzenlediği hava saldırılarından kaygı, derin kaygı duyuyoruz" dedi.

Türkiye hükümetine operasyonlara ilişkin endişelerini ilettiklerini belirten Toner, "Bu hava saldırıları, koalisyon tarafından onaylanmamıştır ve IŞİD'e karşı mücadelemizdeki ortak güçlerimizin maalesef yaşamını kaybetmesine yol açmıştır" diye konuştu.

Toner ayrıca, Ankara'nın PKK'nın bölgedeki varlığına ilişkin kaygılarını anladıklarını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Bu gibi eylemler koalisyonun IŞİD'i yakalamak için gösterdiği çabalara gerçek anlamda zarar veriyor ve bu mücadeleyi sahada sürdüren ortaklarımıza da gerçekten zarar veriyor."

TSK'nın yaptığı açıklamada, Türkiye'nin "uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları" kapsamında "PKK'ya ait terör yuvalarının" hedef alınarak tam isabet vurulduğu belirtilmişti.

TSK jetleri

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi: 'Kabul edilemez'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ise, yaptığı yazılı bir açıklamada, Türkiye'nin düzenlediği hava operasyonunun bölgede ağır hasara yol açtığını ve bunun "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Bu bombardımana, Sincar'daki PKK varlığı neden olmuştur ve PKK'nın bu bölgedeki varlığı hem Kürdistan bölgesinin halkı hem de IKBY için sorun yaratmaktadır" denildi.

Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, yaptığı açıklamada bölgedeki hava saldırılarında Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kanadı Halk Koruma Birlikleri (YPG) üyesi 18 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Gözlemevi'nin direktörü Rami Abdurrahman, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Mart ayında Fırat Kalkanı Harekâtı'nın sona ermesinden bu yana Türkiye'nin Suriye'de ilk kez hava saldırıları düzenlediğini söyledi.

Suriye'de PKK çizgisindeki PYD'nin askeri kanadı olan YPG daha önce Türk savaş uçaklarının Derik kenti yakınlarındaki komutanlığına düzenlediği hava saldırılarında bazı savaşçılarının öldüğünü açıklamıştı.(BBC)