New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının delinmesine yardımcı olmakla suçlanan Halkbank'ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'yı 2 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Savcılık makamının en az 15 yıl 8 ay hapsini ve 50 bin ila 500 bin dolar para cezası verilmesini istediği Atilla için verilen kararı, yargıç Richard Berman açıkladı. Atilla'nın avukatları ise 4 yılın altında bir hapis cezası beklentisindeydi. Anadolu Ajansı, yaklaşık 14 aydır tutuklu bulunan Atilla'nın hapiste geçirdiği sürenin 2 yıl 8 aylık cezadan düşüleceğini bildirdi. Atilla'nın cezasını tamamladıktan sonra denetimli serbestliğe tabi tutulmayacağı ve Türkiye'ye dönebileceği belirtiliyor.

Atilla'nın cezasının belirlendiği duruşma yaklaşık üç saat sürdü. Hakim, "Atilla, savunma tarafının da söylediği gibi bir nevi çarkın dişlisi ve şunu da ekleyebilirim ki isteksiz dişliydi" dedi. Berman, Atilla'nın yaptırımları delmeye yönelik planda küçük bir oyuncu olduğunu ve üstlerinden gelen emirleri uyguladığını da vurguladı.

Berman, Atilla'ya savcılığın talebinin çok altında bir ceza vermesinin sebebini de açıkladı. ABD'li hakim, talep edilen cezanın "uygunsuz, mantıksız ve adaletsiz" olacağını söyledi. Karar duruşması sırasında Atilla'nın ailesi, dostları ve iş arkadaşları tarafından kaleme alınan 101 mektuptan bölümler de okundu. Berman, mektuplarda iyi bir eş, baba ve yardımsever bir insan olduğu anlatılan Atilla'nın "Türkiye'de örnek bir yaşam sürdüğünün anlaşıldığını" belirtti.

47 yaşındaki Atilla'nın savunma ekibindeki avukatlardan Victor Rocco, kararı "adil" bulduklarını söyledi. Yine de kararı temyize taşıyacaklarını belirten Rocco, "Hakimin kararının düşünceli ve kapsayıcı olmasını takdir ediyoruz" dedi.

Dışişleri: Suçsuz olduğu halde mahkum edildi 

Atilla'ya verilen 2 yıl 8 ay hapis cezasına Türkiye'den ilk tepki Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "New York Güney Mahkemesi bugün, adil yargılama ilkesiyle bağdaşmayan ve tamamen kurgudan ibaret bir sürecin sonucunda Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'yı suçsuz olduğu halde 32 ay hapis cezasına mahkum etmiştir" denildi.

Açıklamada kararın emsali olmadığına da dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadeye yer verildi: 
 

"Mahkeme yabancı bir devletin kamu bankası temsilcisini mahkûm ederek ABD yaptırımlarına ilişkin mevzuatın uygulanmasında emsali olmayan bir karara imza atmıştır."

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında dava sürecinde Gülen yapılanması üyeleri tarafından hazırlanan "sahte deliller" ve "yalan ifadelere" itibar edildiği de belirtildi. Bu durumun yargılamanın "meşruiyetini ortadan kaldırdığı" ve dava sürecinin "güvenilirliğini ve inandırıcılığını yok ettiği" aktarıldı.

Sanık sandalyesindeki tek isimdi

İran, Türkiye ve Makedonya vatandaşı işadamı Rıza Sarraf'ın kendisine yöneltilen İran yaptırımlarını ihlal etme suçlamalarını kabul ederek Aralık 2017'de savcılık makamı lehine tanık olarak ifade vermeye başladığı davada, Atilla sanık sandalyesinde oturan tek isim olarak kalmıştı.

Halkbank'ın ABD'de yargılanan eski genel müdür yardımcısı Atilla, 12 kişilik jüri heyeti tarafından Ocak ayında kendisine yöneltilen 6 ayrı suçlamanın 5'inden suçlu bulunmuştu. Atilla'nın jüri tarafından suçsuz görüldüğü tek başlık, kara para aklama suçlaması olmuştu.

Atilla hakkında hazırlanan iddianamede yöneltilen tüm suçlamalar ise şöyleydi:

"ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı delmek için kumpas kurmak, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak, kara para aklamak ve kara para aklamak için kumpas kurmak."

Halkbank'ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında aynı dava kapsamında yakalama kararı bulunuyor. Ancak haklarında açılmış bir dava henüz yok.

Erdoğan: Hakan Atilla suçsuzdur

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karar öncesi Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada Atilla'nın suçsuz olduğunu söylemişti. Erdoğan, "Hakan Atilla suçsuzdur. Hakan Atilla'yı suçlu ilan etmek, Türkiye'yi suçlu ilan etmek anlamına gelir" demişti.

Gözler mahkemenin Sarraf kararında 

Davanın kilit ismi Sarraf, tanık olarak verdiği ifadesinde, 2012 ve 2013 yıllarında dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'la kurduklarını iddia ettiği sistemi anlatmış, Çağlayan'a 45-50 milyon euro civarında rüşvet verdiğini öne sürmüştü. Sarraf, İran'ın Türkiye'de biriken petrol ve doğal gaz gelirlerinin yurt dışına çıkarılması için yasadışı altın ve gıda ticareti sağlanmasına Atilla'nın yardım ettiğini söylemişti.

Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın da ambargoyu delmek için İran'la çalışmasına dönemin Başbakanı Erdoğan'ın onay verdiğini ifade eden Sarraf, Erdoğan'ın onayını Çağlayan'dan öğrendiğini belirtmişti.

Savcılıkla anlaşan Sarraf'ın ceza alıp almayacağı ya da ne kadar ceza alacağına dair karar ise henüz açıklanmadı.(Deutsche Welle)