ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan özür dilemediğini söyledi.

Amerikan CNN kanalında dün akşam bir muhabirin sorularını cevaplayan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan özür dilemediğini söyledi. “Ondan asla özür dilemedim, onu iyi tanıyorum ve onunla iyi anlaşıyorum. Onu aradım ve ‘Bak, dediklerim hakkında bildirilen şey doğru değildi. Asıl olanları şimdi söylüyorum’ dedim.”

Bu ay içerisinde Fas, Ukrayna ve Türkiye’yi ziyaret edecek olan Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da bir araya gelmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Harvard Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) tehdidinde aralarında Türkiye’nin de olduğu ABD’nin müttefiklerini sorumlu tutarak bu ülkeleri Suriye’deki gruplara sağlanan desteği durdurmaya ikna edemediklerini anlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurban Bayramı’nda (4 Ekim) bayram namazı çıkışında ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Türkiye’yle ilgili açıklamalarına yanıt verdi. “Bu konuda eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa, Biden benim için tarih olmuştur. Asla benden böyle bir ifade sadır olmamıştır, bir. İki, bir defa Türkiye, ki o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım ve bu dönemde de yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne, bakın terör örgütü diyorum, bizim en ufak bir yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. “Sayın Biden eğer Harvard’da böyle bir şey söylediyse, bizden özür dilemesi lazım. Bakın bunu da açıkça söylüyorum. Öyle ufak tefek çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir.”

Aynı gün Beyaz Saray Sözcülüğü Hürriyet’e yazılı açıklama göndererek, Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aslında “hayranlık” duyduğunu söyledi. Anadolu Ajansı ise (AA) Beyaz Saray’ın, AA’ya bir mesaj gönderdiğini öne sürerek ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, Türkiye’ye yönelik ifadelerinden dolayı özür dilediği iddia etmişti.