10 Ekim’de Adana’da yabancı uyruklu kişiler IŞİD’e katılacakları iddiasıyla yakalanıp gözaltına alınmıştı.

ANSA sınır dışı edilip edilmeyeceğine karar verilmesi için halen Yabancılar Şubesi’nde tutulan İtalyan vatandaşı söz konusu kişinin ikametgahının Fransa’nın başkenti Paris’te olduğunu, tek başına Türkiye’ye geldiğini belirtti.

Tutuklanmanın gerekçesinin resmi olarak henüz açıklanmadığını kaydeden ajans, İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın da teyit ettiği olayla İtalya’nın İzmir Konsolosluğu’nun yakından ilgilendiğini, şüpheli kız ve onun ailesi ile Türk makamlarıyla yakın temas içinde olduğunu bildirdi.

Pazar günü Adana’da, Suriye’deki çatışma bölgelerindeki gruplara eleman ve lojistik destek sağlama çalışmaları yapan bir IŞİD mensubunun tutuklandığını hatırlatan Ansa, bu kişinin, örgüte katılmak isteyen yabancılarla irtibatı sağladığını da belirtti.

Türk emniyet yetkililerinin, 4 Fransız ile Alman, Tunus, Mısır, Endonezya ve Suudi Arabistan vatandaşı bazı kişiler ile İtalyan pasaportlu bir kişinin Türkiye üzerinden IŞİD’e katılma girişiminde bulunduğu bilgisini paylaştığı da gelen bilgiler arasında yer aldı.

Ansa’nın kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre bu söz konusu İtalyan, 17 yaşındaki bir kız.

ANNE-BABASI KAYIP BAŞVURUSU YAPMIŞ

La Repubblica gazetesi ise, annesi İtalyan, babası ise Tunuslu, adının baş harfleri ise “S.H.” olan bu kişinin IŞİD’e mi yoksa silahlı Kürt gruplara mı katılmak istediğinin halen muallakta olduğunu yazdı.

Gazete haberinde, S.H.’nin son olarak Ağustos ayında İstanbul Fatih’te görüldüğü ve anne-babasıyla Türkiye’ye geldiğini, cebinde hiç parası olmadığını söyleyerek, yatacak yer aradığını aktardı.

Oysa ebeveynlerinin o sırada Paris’te olduğunu ve kızlarının kayıp olduğuna ilişkin polise başvuru yaptığını kaydeden gazete, bunun üzerine Türk makamlarının, Eylül ayı ortasında S.H.’nin Fransa’ya geri dönüşünü zorunlu kılan belgeyi imzaladığını bildirdi.

“18’İME TÜRKİYE’DE GİRMEK İSTİYORUM”

Ancak La Repubblica, Paris’e geri dönüp dönmediği belirlenemeyen genç kızın, o tarihten sonra izine rastlanamadığını belirterek, “Paris’e mi döndü yoksa Türkiye’de mi kaldı anlaşılamadı. Birilerinin ona yardım ettiği düşünülüyor. O iki hafta karanlık. Nerede uyudu? Ona yemek yemesi için kim para verdi? Kiminle buluştu? Ekim’in ilk günlerinde Suriye sınırına yakın bir yerde yeniden görüldü ve burada gözaltına alındı. O, IŞİD ile bir kontağının olduğunu itiraf etmedi, ama ‘Paris’e dönmek istemiyorum. 18’inci yaşımı Türkiye’de kutlamak istiyorum’ dedi” diye yazdı.

İtalya’nın İzmir Konsolosu Luigi Iannuzzi ise gazeteye yaptığı açıklamada, “Henüz suçlamayı bilmiyoruz. Bekleme aşamasındayız. Bir engel çıkmazsa önümüzdeki günlerde sınır dışı edilecek” dedi.

Bu arada İtalyan basını, IŞİD saflarına katılmayı amaçlayan 22 yaşındaki bir İtalyan kadının daha Türkiye’de olduğunu öne sürdü.

İtalya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, şimdiye kadar 81 İtalyan vatandaşı IŞİD’e katıldı. Türkiye’nin kara listesinde, IŞİD’e katılmak isteyen en az 20 bin “yabancı savaşçı”nın adının bulunduğunu belirten Ansa, şimdiye kadar bu nedenle 2 bin 100 kişinin bu ülkeden sınırdışı edildiğinin altını çizdi.