Adil Yiğit

Hamburg Etnoğrafya Müzesi'nde gerçekleşen panel, faili meçhul cinayetlerde katledilen aydın ve demokratların anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.


Sunumu ve açılış konuşmasını CHP Hamburg ve Schleswig Holstein eyaleti başkanı Erkan Erçin'in yaptığı etkinlikte, "Cizre'de panzerlerden cenazesini kaldırmak isteyen sivil halka ateş ediliyor. Memleket bir yangın yerine döndü. Halkı kutuplaştıran AKP'yi iktidardan indirecek yegane güç CHP'dir" açıklaması dikkat çekti. Erçin, " Türkiye'de bedel ödemeyi göze alan, yeni bir Gezi direnişi ruhuna ihtiyaç var" dedi.



MÜZE MÜDÜRÜ KÖPKE: ALMAN DİNLEYİCİLERİN OLMAMASI EKSİKLİK


Etkinlikte kısa bir konuşma yapan Etnoğrafya Müzesi müdürü Wulf Köpke ise Uğur Mumcu ve Can Dündar'ın bu salonda konuşma yaptıklarından dolayı gururluyum diyerek şunları dile getirdi: "Bugün son günüm. İşe başladığım 1992 yılında da Türkiye ile ilgili bir etkinlik vardı. Uğur Mumcu'nun yurtdışında katıldığı son panel burada yapıldı. Gazeteci Can Dündar tutuklanmadan kısa bir süre önce, bu salonda konuştu. Onları sevgi ve saygıyla anıyorum. Türkiye'nin değerlerinden Uğur Mumcu'yu, Can Dündar'ı, Erdem Gül'ü, Hrant Dink ve Tahir Elçi'yi doğru tanıtabilseydiniz, bugün bu salonda çok sayıda Alman dinleyici dostunuz olurdu." eleştirisinde bulundu.


ALİ HAYDAR HAKVERDİ: “HUKUK İKTİDARIN SOPASIDIR”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Kılcal damarlarına kadar demokrasiyi uygulayacağız" söyleminin kendisinin partiye üye olmasında etkileyici rol oynadığını açıklayan Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, milletvekillğinden önce CHP üyesi olmadığını, CHP Genel Merkez binasının yolunu dahi bilmediğini belirtti. 12 Eylül darbesi sonrası babasının aranmasından dolayı evlerinin sık sık basıldığını, annesinin askerlerin taciz ve baskılarına maruz kaldığına şahit olduğunu söyledi.



Günümüzde CHP'nin yüzünü sola çevirdiği sürece iktidara yaklaşacağını belirten Hakverdi, parti içindeki farklı çizgilerden dolayı küskünlük ve ayrışmalar yaşanmadan alınan kararların el birliği ile gerçekleştirilmesi önemlidir dedi.



Parlamenter sistemden bağımsız olarak sokak eylemlerine, sendikalar ve kitle örgütlerinin direnişlerine daha çok değer biçtiğini belirten Hakverdi, Kürt sorunu konusunda Uğur Mumcu'nun yazdıklarının günümüzde hala geçerli olduğunu iddia etti. "Ne zaman ki güçlü örgütlülük yaratılır, o zaman AKP'ye dokunabiliriz. Seçimlerden bir hafta önce yapılan faaliyetler inandırıcı olamaz. Örgütlemeye önce kendi evimizden başlamalıyız" dedi. Diyanet'i sert dille eleştiren Hakverdi, "Müslüman Alevi ile evlenmez. Baba öz kızına şehvet duyabilir fetvası için önce yalan, sonra paralel kaynaklı dediler. Daha sonra ise o görevliyi açığa aldıklarını duyduk" dedi. Muhalif gazetecilerin tutuklanmalarını da eleştirerek, yargının içler acısı durumunda olduğunu belirtti ve "eskiden hukuk iktidarın fahişesi denilirdi, günümüzde ise iktidarın sopası haline geldi" sözlerine yer verdi.



SAĞLAR: 'UĞUR MUMCU YAŞASAYDI CAN DÜNDAR GİBİ TUTUKLU OLURDU'

En son dört yıl önce Hamburg'a geldiğini açıklayan eski TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi ve Mersin milletvekili Fikri Sağlar ise şunları söyledi: " Bugün Muammer Aksoy'un ölüm yıldönümü. Faili belli değil deniliyor. Faili belli olmayan siyasal cinayetlerin sorumlusu, o ülkenin devletidir. 1990 yılında günümüzde olduğu gibi bir derin devlet darbesi yapıldı. Uğur Mumcu öldürülmeden kısa süre önce zamanın MİT Müşteşarı Teoman Koman gazetecilerle bir toplantısında, "Aranızdan birine suikast düzenlenebilir" der. Kamuoyu konuşmanın geri kalan kısmını Güldal Mumcu’dan öğrenir. O gün demiş ki Koman, "Ama biz korursak, ona bir şey olmaz." Uğur Mumcu bu sözlerden sonra öldürüldü. Mumcu, Aksoy, Hablemetioğlu ve Tahir Elçi, Gladio tipi devlet organizasyonu sonucu katledildi. Kürt işadamı Behçet Cantürk de devlete biat etmediği gerekçesiyle öldürüldü. Uğur Mumcu eğer yaşasaydı Can Dündar gibi cezaevinde tutuklu olurdu."

'CAN DÜNDAR İLK MAHKEMEDE SERBEST KALACAK'



Can Dündar'ın iddianemesinde elle tutulur bir delil olmadığını, "casusuluk" suçlamasıyla yargılandığını belirten Sağlar, Can Dündar ve Erdem Gül'ün ilk mahkemede olmazsa, ikinci mahkemede serbest kalacaklarının iddia etti.



'DAVUTOĞLU YERİNE DALKAVUKOĞLU DAHA DOĞRU'


Dalkavukoğlu diye adlandırdığı Davutoğlu için ise, "bir başbakan düşünün Ankara Katliamı sonrası TV'lere çıkıp oylarımız yüzde 43'lere çıktı. AKP'ye oy verilmezse her yerde bombalar patlayacak, beyaz Toroslar çıkacak" desin. Diyarbakır, Sur ve Cizre'deki yaşananlara da değinen Sağlar,Türkiye’nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunu bunun ise, demokratik yollardan TBMM çatısı altında çözüleceğini açıkladı. 1990 yılındaki SHP'nin Kürt Raporu'nu örnek verdi. CHP'nin Güneydoğu'daki bölge halkı için yaptıklarının havuz medyası sonucu duyurulmadığını aktardı. "Hepimiz birer Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Hrant Dink ve Tahir Elçi olmazsak Türkiye Cumhuriyeti içinde bulunduğu bataklıktan kurtulamaz" dedi.



'ERDOĞAN, DİNDAR VE KİNDAR GENÇLİK YETİŞTİRMEK İSTİYOR'


"Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süredir dindar ve kindar bir gençlik yaratacağız diyor. Dindarı anladık ama neden kindar gençlik"? sorusunu soran Sağlar, Erdoğan'ın cahil bir toplum istediğini, bunu da son 13 yıldaki uygulamalarıyla önemli oranda başardığını belirtti. Eğitime önem vermeliyiz diyen Sağlar'ın, bu duruma karşı çıkmak için özellikle kadın ve gençlere görev düşmektedir sözü, alkışlarla destek buldu.