Süheyla Kaplan

10 bine yakın kişinin katıldığı mitingte en büyük kitleyi Alman Parti ve sendika üyelerinin teşkil ettiğine yer verilen haberde, Berlin'de yaşayan 250 bin Müslüman nüfusun büyük çoğunluğunun gösteriye ilgisiz kalmalarının, bir nevi utanç verici bir durum olduğu yorumu yapılıyor.

Alman die Welt gazetesindeki habere göre  Fransız hiciv dergisi 'Charlie Hebdo' yapıan saldırının ardından Alman İçişleri Bakanlığı'nın direktifiyle radikal islama karşı mücadele etmek amacıyla Müslüman kuruluşlar tarafından başkent Berlin'de bir miting düzenlendiği ve mitingin masraflarının hükümet partilerden SPD ve CDU tarafından ödendiği ve adeta bir şov düzenlendiği belirtildi. 
Haberde Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya Başbakanı Angela Merkel, başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel, Göç ve Uyum'dan sorumlu devlet bakanı Aydan Özoğuz ve eski cumhurbaşkanlarının da katıldığı radikalizme karşı düzenlenen hoşgörü mitinginin  Müslüman Merkez Konseyi ve Berlin Türk Cemaati öncülüğünde gerçekleştirildiği asıl bu kuruluşların miting masraflarını ödemesi gerekirken, Müslüman Merkez Konseyi'nin toplam 32 bin euroluk masrafın sadece yüzde 15'ini  ( 5 bin euro) ödemek istediklerini belirtti. 

Habere göre mitingin ana düzenleyicilerinden Berlin Türk Cemaati ise hiçbir şekilde genel masrafa herhangi bir katkıda bulunmak istememiş. Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz gazeteye yaptığı açıklamada mitingin düzenlenmesi konusunda polise dernek olarak haber verdiklerini ve birçok afişi kendilerinin bastırdıklarını ve bu nedenle herhagi bir masraf ücreti ödemek istemediklerini belirtiyor. 

Mitinge destek veren kuruluşlardan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği ( DİTİB), İslam Konseyi, Almanya Türk Cemaati, Liberal- İslam Dernekleri, İslam Kültür Merkezleri Derneği mitingin masraflarını karşılamaya katkı sağlamamışlar. 

Die Welt'te ye alan habere göre Yeşiller Partisi 5 ila 6 bin euro civarinda sahne masraf ücreti öderken Merkel'in partisi CDU'ya da sözkonusu kuruluşlar tarafından  paranın yarsını öde diye masraf çıkartıldığı ifade ediliyor. 

''İSLAM ÖRGÜTLERİ SAMİMİYETSİZ'' 

Öte yandan Laik Göçmen Dernekleri Başkanı Ali Ertan Toprak gazeteye verdiği demecinde islam örgütlerinin radikalizme karşı düzenlemiş oldukları mitingi samimiyetsiz bulduğunu ifade ederek, ''Güya Müslüman kuruluşlar radikalizme karşı  miting yapıyorlar. Üstelik  çok az kişi mitnge geliyor. Mitinge tabanları yetmiyor. Bununla da kalmayıp miting masraflarını Alman siyasi partilere ödetmek istiyorlar. Alman siyasetçilerle birlikte Müslüman kuruluşlar adeta şov yapmaya çalıştılar" şeklinde açıklamada bulundu. 

 Müslüman kuruluşların çoğunlukla yurtdışından mali  kaynaklar almaya alıştıklarına dikkati çeken Toprak, sözkonusu bu kuruluşların aynı mantıkla  Almanya'da hareket etmeye çalıştıklarını  söyledi.