Adil Yiğit / Hamburg

Çoğunluğu Türkiye kökenli olan yaklaşık 1.500 gösterici, merkez tren istasyonu önünden Gänsemarkt semtine kadar ellerindeki Almanca yazılı "Mısır'daki Askeri Diktaya Hayır, , Demokrasi ve İnsan Hakları İstiyoruz" içerikli döviz ve pankartlarla yürüdüler. En önde beyaz önlüklü (kefeni temsilen) ve boyunlarında idam ilmekli erkeklerin yürümesi çevreden geçenlerin yoğun ilgisini çekti.



Kuzey Almanya Milli Görüş teşkilatı inisiyatifinde gerçekleşen gösteride, kadınların ve gençlerin fazlalığı dikkat çekti. Yürüyüş boyunca Almanca yapılan konuşmalarda . Halkın seçtiği Mursi'ye özgürlük" sloganı atılarak, eski Mısır Silahlı Kuvetleri Başkanı ve şuanki devlet başkani Sisi'nin istifası istendi.


Mısır devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin Amerika ve batılı ülkelerin direktifiyle darbe yaparak ülkeyi karanlığa sürüklediği belirtildi. Yoğun tempolu ve heyecanlı devam eden yürüyüş esnasında, sık sık Muhammed Mursi ve Tayyip Erdoğan lehine sloganlar atıldı. "Türkiye'ye teşekkürler" temposundan sonra, kitlenin topluca söylediği sloganlardan bazıları şunlardı: "Almanya uyan, Çocuklarımız yaşamak istiyor, Siyasi tutuklulara özgürlük, Mısır barış istiyor, Diktatör yeter, Halk kazanacaktır, Alman Medyasının kışkırtmasına son, Alman sermayesi, Alman silahları dünyanın her yerinde katlediyor,  Katliamlara son" ve "Tekbir, Allahu ekber" içerikli sloganlar yürüyüş boyunca adeta bir şiir okurcasına aralıksız tekrarlandı.



ŞURA BAŞKANI DR. MUSTAFA YOLDAŞ ALMAN MEDYASINI SUÇLADI


Yürüyüşün bitiminde Gänsemarkt'ta bir konuşma yapan Şura Başkanı ( Hamburg İslam Cemiyetleri Konseyi) Dr. Mustafa Yoldaş, Mısır'daki darbenin arka planında esas olarak İsrail'in güvenliğinin ve çıkarlarının korunmak istendiğini iddia etti.



Yoldaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi.  "Almanya İsrail'e neden U- Bott (askeri denizaltı gemisi) göndermektedir?" sorusunu sorararak, "Batıya kahve, çay ve yakıt geliyorsa sorun yoktur", dedi. Batı medyasını taraflı davranmakla suçlayan Yoldaş, "Mısır hükümeti yanlısı bir avuç gösterici sokağa çıksa adları "halk" oluyor. Müslümanlar sokağa çıktığında ise adı "fanatikler yürüdü" oluyor " eleştirisini yaptı.



Yoldaş devamla şunları kaydetti: "Hangi Avrupa ülkesinde böylesi idam cezaları verilebilir?. Seçimle işbaşına gelmiş hükümetin oyları çalındı. Mısır'daki durum Almanya'da yaşansaydı Almanya Başbakanı Merkel ne yapardı acaba?" açıklamasından sonra, "taraflı bir medyanın olduğu ülkede yaşamaktan utanıyorum" sözlerine yer verdi. Yürüyüş esnasına İran'daki idamlarla ilgili neden tek kelime söylemiyorsunuz. İran'la Mısır arasında ne fark var ? sorusuna ise Yoldaş, bugün Mısır konusu gündemimizde, İran'da herkesi idam ediyorlar. Siz düzenleyin biz de destekleyelim, cevabını verdi.