Fulya Omaç / Çeşme 
 

Türkiye'nin belli başlı seyahat acentelerin, tur operatörlerinin, turistik tesislerin, 200'ün üzerinde il, ilçe ve beldenin, 67 ülkeden yüzlerce katılımcının yer aldığı EMİTT fuarına katılanlar arasında Türkiye Otelciler Federasyonu da (TÜROFED) bulunuyor.

 

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı olan Mehmet İşler, TÜROFED standında yaptığı açıklamada, İzmir’in EMİTT’e katılmamasının bir kayıp olduğunu ama 2014 yılının geçen yıla oranla daha iyi olacağını söyledi.



İşler, “2013’ü yüzde 2.8 artışla kapatan İzmir’in, EMİTT Fuarı’nda olmaması bir ayıp, aynı zamanda İzmir için bir kayıptır. Bu fuar Avrupa’da ilk üç fuar arasında yer alıyor. Sanki turizme, turiste hiç ihtiyacı yokmuş gibi veya bir marka şehir olmak konusunda hiç çabası yokmuşçasına bu fuarda olmaması İzmir için gerekten bir ayıptır. Oysa İzmir’in artık bir ‘Efe oyunu’ gibi bireysel ve tek değil, iş birliğiyle bir ‘İzmir halayı’ yaratması lazım. Bu halay olmadığı müddetçe İzmir turizm liginden düşecektir. İzmir’e gelen turist sayısının yüzde 30’unu iç pazar oluşturmaktadır. Böylesine önemli bir potansiyele sahip İzmir turizminin EMİTT’te olması gerekirdi. Üstelik 1000 metrekareden aşağı olmamak kaydıyla büyük, çarpıcı ve etkileyici bir standla. İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası’yla birlikte ETİK ve diğer turizm paydaşlarıyla bu standda olmalıyız. Hepimizin İzmir halayını çekebileceğimiz, senkronize olmuş, ‘Birlikten güç doğar. Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ mantığıyla birlikte olmak gerekmektedir. Özellikle doğu illerinin burada çok ciddi bir şekilde katılım gösterdiği, İstanbul’un, Ankara Belediyesi’nin yine büyük bir oranda boy gösterdiği böylesi uluslararası fuarda İzmir’in olmamasını anlamak mümkün değil. Özellikle de ülkemizde yapılan uluslararası böylesine bir fuarda İzmir’in kesinlikle yer alması gerekmektedir. Önümüzdeki yıl umarım İzmir üzerindeki ataleti atar ve burada kendine yaraşır bir şekilde, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olarak yerini alır” diye konuştu.

 

Mehmet İşler İzmir’in turizm pastasından hak ettiği payı alabilmesi için, bir an önce İzmir Turizm Tanıtma ve Geliştirme Platformu’nun kurulması gerektiğini de vurguladı.