Kongrede,TGH  Gençlik Kolundan Özlem Eryüksel adıyla bir yazı dağıtılmıştı.
Konuya yönelik  TGH Gençlik kolundan gelen -bize göre gecikmiş -  basın  açıklamasını yayınlıyoruz .
Yazıdan sonra  bu açıklamayı  uzman gazeteci   Mehmet ATAK kısaca değerlendiriyor.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------


TGH Genel Kurulu’nda dağıtılan yazı ve Gençlik Kolu’nun genel duruşu



TGH Gençlik Kolu olarak öncelikle tüm Hamburglular’ın yeni yılını kutlar, mutlu, huzurlu ve barış dolu yeni bir yıl dileriz.

Hepimizin bildiği üzere, bundan 25 yıl önce Ramazan Avcı’nın Alman dazlaklar tarafından öldürülmesinden sonra kurulan TGH,  çağdaş, laik ve insan hakları temelinde kurulmuş ve bu doğrultuda çalışmalarına devam eden bir dernektir.

Göçün 50. yılını geride bıraktığımız bu dönemde hâlâ özellikle Türk kökenli insanlarımızın karşılaştıkları zorluklar, haksızlıklar devam etmektedir. Yabancılar arasında olan yüksek işsizlik oranı, sağlıklı bir aile yaşamını zorlamakta ve özellikle gençlerin eğitim durumlarını  etkilemektedir. Halbuki ancak eğitim ile sesimizi daha iyi duyurabilir, haklarımızı elde edebiliriz. Bundan dolayı bizler TGH’nın Gençlik Kolu olarak 2004’ten beri aktif olarak Türk ve Türk kökenli olmayan genç Hamburglular’ın eğitimi ile ilgileniyor, gençlerin iyi bir eğitim hakkı elde edebilmeleri ve bu konuda eşit fırsatlar yaratılması için çaba gösteriyoruz. Bu bağlamda Almanya’daki partilerin gençlik kolları ile görüşüyor, etkinlikler düzenliyor ve projelerde yer alıyoruz. Bunların yanı sıra gençleri bir çok açıdan Türk diline ve kültürüne sahip çıkmaya teşvik edici çalışmalarda bulunuyoruz ve bu şe
kilde sesimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Son yıllarda Alman kamuoyunda tartışılan entegrasyonun sağlanabilmesi için yabancı kökenlilerin Alman toplumuna uyumunun sadece yabancı kökenliler tarafından değil, Almanlar tarafından da desteklenmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu bağlamda Türkiye’den eğitim ya da çalışmak için gelen arkadaşlarımızın buraya daha iyi uyum sağlayabilmeleri için destek vermeye çalışıyoruz.

Alman kamuoyunda daha etkili olabilmek için bizleri Hamburg ve çevresinde temsil eden TGH’nın sağlam ve güçlü bir şekilde gelecekte de varlığını sürdürmesi Hamburg Türk toplumu için bir gerekliliktir. Bundan dolayı TGH Yönetim Kurulu üyelerinden TGH’ya zarar verecek davranışlardan ve Türk toplumunun ihtiyaçlarını gözönünde bulundurmayan  oluşumlardan uzaklaşmalarını rica ediyoruz.

Özlem Eryüksel arkadaşımızın yazdığı ve TGH’nın 11 Aralık 2011 tarihinde düzenlediği Genel Kurul’da dağıtmış olduğu metin ile ilgili yanlış anlaşılmalar için üzüntümüzü belirtmek isteriz. Açıklamanın TGH Gençlik Kolu’nun Yönetim Kurulu üyelerinden habersiz bir şekilde ve sadece Özlem Eryüksel’in inisiyatifinde yazılmış olduğunu ve içerik olarak TGH Gençlik Kolu’nun tümünü temsil etmediğini buradan bir kez daha yazılı olarak duyurmak istiyoruz.

Gençlik Kolu olarak çatı derneğimiz olan TGH’ya bize verdikleri fırsattan dolayı teşekkür ediyoruz, ancak kurumsal görüşümüz de TGH ile olan ilişkilerimizin daha çok geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiği yönündedir. Ne de olsa gençler geleceğin teminatıdır!

TGH Gençlik Kolu hoşgörülü ve bir bütün olarak genç arkadaşlarımız için elinden geldiği ölçüde çalışmalarına devam edecektir. Devam ettirdiğimiz ve gelecekte yapmayı planladığımız etkinlikler için TGH’nın bize vereceği desteğin artarak devam edeceğine güvenimiz tamdır.

TGH Gençlik Kolu Yönetim Kurulu
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mehmet ATAK'ın konuya yönelik kısa değerlendirmesi;

TGH Gençlik Kolu üyesi Özlem Eryüksel'in kişisel açıklaması tabii ki kendini bağlar; çünkü yazının altında bu arkadaşınızın ismi ve telefonu var.

Anlaşıldığı kadarıyla TGH Gençlik Kolu olarak siz bu açıklamadaki kritiklere ve taleplere katılmıyorsunuz ve de Eryüksel'in bu çıkışını tasvip etmediğinizi ima ediyorsunuz.

Dernekçilik de bir takım oyunu gibidir ve şahsiyata yer yoktur. Fakat, istisnaların genellikle kaideleri bozmadığını da kabul ederek, Özlem Eryüksel'in bu davranışının arkasında başka niyetler  aramamak gerekir."Deneme-yanılma" yoluyla insanların en sonunda doğruyu buldukları, bilimsel bir gerçektir.

İptal edilen Genel Kurul'un üzerinden tam 5 hafta geçmesine rağmen TGH'nin bilinen çalışmalarını anlatan bu formalite açıklamanıza bağladığınız Eryüksel olayı ve yeni yıla gireli 19 gün olduğu halde yeni yıl kutlaması mesaji yayınlamış olmanız, bana göre, yazınız fevkalade özenle düzenlenmiş olmasına rağmen hem özel bir mana taşıdığı gibi, zamanlama açısından da oldukça dikkat çekicidir.

"Bayram değil seyran değil" ve "Demir tavında dövülür" deyimlerini sizlere hatırlatarak, çalışmalarınızda itidal ve başarılar diliyorum.

Mehmet ATAK