Mustafa Akpolat- Süheyla Kaplan

 

Maraş'ta Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Sivricehöyük Mahallesi'ne Suriyeli mülteciler için kurulması planlanan "sığınmacı kampı“ Avrupa'da yaşayan Alevileri harekete geçirdi.

 

Almanya'nın Hamburg kentinde faaliyet gösteren Alevi Kurumlarından Geesthacht Alevi Kültür Derneği, Hamburg Alevi Kültür Merkezi, Avrupa Maraşlılar İnisiyatifi ve Hakevi'nin yanı sıra diğer sivil toplum kuruluşları konuya yönelik ortak basın açıklaması yaptılar.

 

Geesthacht Alevi Kültür Merkezi Başkanı Yusuf Çetin, Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Nurali Demir ve Hakevi Başkanı Fethi Özdemir yaptıkları ortak basın açıklamasında şöyle dediler:

 

“Yüzyıllardan günümüze dek Alevilere inkar ve soykırım politikaları, akla ve hayale gelmeyecek yöntemlerle bir devlet politikası olarak kurumsallaşmış vaziyettedir. Yakın geçmişte Ermeniler'e ve diğer etnisitelere de uygulanan soykırım, Türk-İslam sentezi anlayışı ile Kürtleri, Kürt coğrafyasını, köyleri, şehirleri de imha ederek ülkeyi kan gölüne çevirmiştir.


 SOYKIRIMCI ANLAYIŞ DEVAM EDİYOR

Soykırımcı ve inkarcı anlayış, zamana, padişahlara, paşalara, ittihat ve terakicilere, generallere ve iktidarlara göre değişerek, hız kesmeden sistematik olarak devam etmektedir.

 

Alevileri ortadan kaldırmak için binlerce kez soykırım girişimleri yapan bu anlayış, yüzbinlerce Alevi'yi katletmiştir. Ancak, tek tek ya da toplu halde sonunu getirmeyeceğini gördükten sonra, Alevi inancını yasaklayarak, asimilasyon ve sünnileştirmeye tabi tutma yöntemleri ile de soykırıma başka boyutlar kazandırmıştır.

 

Alevileri ve Alevi inancını ortadan kaldırmak için her türlü yöntemi deneyen soykırımcı anlayış, katliam, asimilasyon ve sürgün politikalarından sonra ise, yeni bir soykırım yöntemi ile baraj-inşaatı ve ipe sapa gelmez gerekçeler öne sürerek "Alevi Coğrafyasını“ ortadan kaldırma girişimlerine başlamış ve Alevileri yerlerinden yurtlarından etmiştir. Mevcut faşist ve şeriatçı AKP iktidarı ise 600 yıllık Osmanlı ve 93 yıllık Cumhuriyet döneminin tüm inkar ve soykırımcı tecrübesinden de yararlanarak, soykırım sürecini daha da hızlandırmıştır.

 


Katliamlar, sürgünler, sünnileştirmenin bin türlü yöntemi ve coğrafya imhaları devam ederken, mülteci kampı kurma bahanesi ile, Alevilerin yoğunlukla yaşadığı yerleşim yerlerine, köylerine, Maraş'ta, Sivas'ın Zara ve İmranlı ilçelerine şeriatçı IŞİD çetelerini yerleştiren AKP iktidarı, Alevileri eritip, sindirip, yerlerinden, yurtlarından etmeyi hedeflemektedir. Bu soykırıma karşı biz Aleviler, Kürtler, aydınlar ve tüm yurtseverler olarak faşist AKP'nin tüm uygulamalarına karşı ve bu faşist-şeriatçı anlayışı, tarihin çöplüğüne atmak için var gücümüzle mücadele edeceğiz“.

 
SIĞINMACI KAMPI AKP'NİN BİLİNÇLİ POLİTİKASI

Avrupa Maraşlılar Komitesi adına konuşan Ali Köylüce ise mültecilerin Türkiye'ye yerleşmesine karşı olmadıklarını ancak özellikle Maraş gibi Alevilerin yoğun yaşadığı bir bölgede çoğunluğu selefilerden oluşan mülteci grubuna yönelik sığınmacı kampının kurulmasının AKP'nın bilinçli politikasından kaynaklandığını söyledi. Köylüce, önümüzdeki günlerde Avrupa'daki siyasi parti yetkilileri ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin bölgeye giderek tepkilerini göstereceklerini duyurdu.

 
HAAK-BİR VE BAKM BİLDİRİYE İMZA ATMADI

Öte yandan Hamburg'da faaliyet gösteren Bergedorf Alevi Kültür Derneği, HAAK-BİR ve Harburg Alevi Derneği sözkonusu sivil toplum kuruluşlarının, hazırlanan ortak bildiriye "radikal“ olduğunu ileri sürerek imza atmadıkları açıklandı. Bergedorf Alevi Kültür Merkezi Başkanı Alper Doğan, “açıklamayı çok radikal ve politik buldum. Tarihte neler olduğunu zaten herkes biliyor. Tarihin bu derinliklerine girmeden daha kısa ve öz bir açıklama yapılabilinirdi. Daha güncel bir konuda ortak tavır alabilirdik. Ancak bu şekilde hazırlanmadı“ şeklinde açıklamada bulundu.