Maraş Katliamı 40.Yılında Hannover Alevi Kültür Merkezinde Anıldı.

Anma töreni vahşet düzeyindeki katliamda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Etkınlıkte Alevi gençleri tarafından 19- 26 Aralık 1978 tarihleri arasında gerçekleştirilen planlı soykırımda katledilenlerin tek tek isimlerinın okunduğu sırada duygulu anlar yaşandı. 

Yoğun ilginin olduğu etkinlikte dernek sekreterii Alihaydar Gömek ile Alevi dedesi Kazım Çınar ve Ali Tamaç birer konuşma yaptılar. 

 İşte o konuşmalardan kısa satır başları:

Kerbela'dan günümüze kadar yezidin zulmüne boyun eğmediğimiz için Aleviler olarak her zaman bedel ödedik. Tarih boyu zulme boyun eğmeyen Aleviler her dönemde başkaldırdılar. Katliamlara, soykırımlara ve sürgünlere karşı hiçbir gün boyun eğmediler. Alevilere zulüm, ötekileştirme ve sürgünler gerek Osmanlı döneminde gerekse de Cumhuriyet döneminde devam etmiştir.    

Dersim katliamının acıları henüz dinmemişken Maraş, Malatya, Çorum, Gazi ve Sivas katliamları ile Aleviler unutulmaz vahşetler yaşamışlardır. Günümüzde de Alevilere karşı gerçekleştirilen katliamlar yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Türkiye'de Aleviler devlet aygıtının dışına itilmiş, yaşanan katliam ve baskılarla toplumda ötekileştirlimek istenmektedir. Buna asla izin vermeyeceğiz ve üyesi olduğumuz kurumlarımızla birlikte karşı koyacağız.

Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne sürdürülen tek ulus ve tek din anlayışı altındaki inkarcı politika günümüzde de devam ediyor. Eğer bir toplum geçmişindeki katiamlar ve acılarla yüzleşemezse geleceğini asla kuramaz.

Eğer bir devlet vatandaşlarına hizmet etmiyorsa o görevi kötüye kullanıyor demektir.

Maraş Katiamı'nı unutmayacağız, unutturmayacağız!

Cumali Yağmur / Hannover