Kadir Taçgın / Lübeck

Seminere konuşmacı olarak eski Hamburg Başkonsolosu Ülkü Başsoy, gazeteci ve şair Süleyman Kayhan ile Hamburg´da bir meslek lisesinin  felsefe, Almanca ve matematik öǧretmenlerinden Azmi Çelik konuşmacı olarak katıldılar.

Seminer Çağrısı'nı yapan ve semineri yöneten Türgem Başkanı Remzi Uysal, dinleyicileri ve konuşmacıları selâmladıktan sonra, konu başlıklarının açıklamasını yaparak, Almanya´da AB dışından gelen yabancılar için en güvenceli Oturma İzni´nin Almanya Yabancılar Yasası´nın (Ausländergesetzt) Oturma İzni bölümünün §9a maddesi ile verilen „Daueraufenthalt EG“ olduğunu söyledi: Bu oturma izni ile Avrupa Birliǧi (AB) ülkeleri dışından gelen bir yabancı AB ülkelerinde 5 yıl oturma ve de çalışma iznine sahip olabilmekte, ayrıca kendi ülkesinde (Türkiye´de gibi) Yabancılar Dairesi´nden izin isteminde bulunmadan 1 yıl süreyle oturabilmektedir.

Uysal konuşmasında ayrıca, yurtdışında yaşayan T.C. vatandaşlarına „Yurtdışında Oy Kullanma Hakkı“ verilmesi için 27 Aralık 2006 tarihinde Ankara 13´üncü İdare
Mahkemesi
´nde açtığı -Türk siyaset yaşamında bir ilki oluşturmuş- dava hakkında da bilgi verdi.

Hamburg'da felsefe, Almanca ve matematik öğretmeni olarak görev yapmakta olan Azmi Çelik konuşmasında, Almanya'daki Eğitim dizgesi, öğrencilerimizin, öğretmenlerin ve ana/babaların karşılaştığı sorunlarla ilgili bilgiler verdi ve istenirse her zaman Lübeck'e gelip bu konularda yardımcı olabileceğini belirtti.

Gazeteci-Şair Süleyman Kayhan da- Türkiye´de Demokrasi´nin Gelişimi ve Engelleri konusunda örnekler vererek bilgiler verdi.