Almanya'da özellikle CHP Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti, Köln ve Berlin CHP Örgütleriyle birlikte Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ( AABF) ve Hamm Alevi Kültür Merkezi (AKM) gibi bir çok Cemevi'de saldırıyı kınayan ve Kılıçdaroğlu'nu sahiplenen açıklamalar yaptılar.

AABF Başkanı Hüseyin Mat'ın da altına imza koyduğu Alevi Çatı Örgütlerinin ortak açıklamalarında şu satırlar yer aldı:

Biz Aleviler için; şiddetin sorunlaştırılması, olağan görülmesi, hatta özerkliklerle donatılmış olması yeni değil. Bu şiddet; Hâkimiyet ve iktidar ilişkileri arasında beslenen grupların, benzer senaryo ve değişik boyutlarda halkı birbirine kırdırma taktiğidir.

Sayın Kemal Kılıçtaroğlu’na yapılan saldırıya bakarsak başta Sivas, Maraş, Çorum ve nice katliamın başlangıç tablosuna benzediğini görüyoruz..

Yine bir grup, yine bir ev ve evin etrafında kan dökmeye hazır, insan sıfatında karanlık ruhlu yüzlerce cani gördük ,içimiz acıdı , kırgınlığımız aklımıza geldi “yinemi dedik”….
Bu saldırı vatandaş saldırısı olamaz organize edilmiş, planlanmıştır.

Özellikle seçim döneminde sevginin, hoşgörünün ve birlikte yaşama tahammülünün şiddet söylemleri ile yok edildiğini hepimiz biliyoruz, ülkemizin sosyal dokusu bu söylemler yüzünden çökmüş, iktidar güçlerinin şiddet söylemleri ile halk bloklaştırılmıştır.

Şiddet içeren ucuz “popülizm söylemleri “ , “sosyal muhafazakârlık dili ” vb kavramları kullanıp, devletin “beka” sorununu şiddet ilişkisine çevirerek halkı tehdit edenler bu tabloya dönüp bir baksın.Bu söylemlerin, eş zamanlı olarak günlük yaşamın çeteleşmesine sebep olduğunu ve bugünkü saldırının bu söylemlerin sonucu olduğunu kimse inkâr edemez.

Ancak yerel seçimler gösterdi ki; Ülkeyi salt sosyal-siyasal sorunlar temelinde ayrıştırmak imkânsızlaştırmıştır ve tüm halklar ortak barış, güven ve huzur doktrini temelinde birleşmiştir.

Ve biz Aleviler, organize edilmiş ve nabız ölçmek için planlamış bu saldırıyı mevcut kurumlarımızla kınıyoruz, Bizler güçlüyüz ve örgütlüyüz tüm halklara karşı yapılacak herhangi bir saldırıya asla izin vermeyeceğimizi kollektif birlikteliğimizle cevap vereceğimizi bildiriyor, saygılarımızı sunuyoruz.

ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU 
ALEVİ DERNEKLERİ FEDERASYONU 
ALEVİ VAKIFLAR FEDERASYONU 
PİRSULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEKLERİ 
ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ
HACI BEKTAŞ KÜLTÜR VAKFI
DEMOKRATİK ALEVİ DERNEKLERİ 
AVRUPA ALEVİ BİRLİKLERİ KONFEDERASYONU

CHP Kuzey Ren Vesfalya Örgütü Başkanı İbrahim Vural ise Duisburg'ta İyi Parti ve ADD Duisburg başkanıyla yaptığı basın toplantısında '' Bu saldırı Türkiye'deki demokrasiye yapılmıştır. Altında 31 Mart seçim yenilgisinin hazımsızlığı yatıyor. Savunma Bakanı'nın o köydeki konuşması çok yanlış bir dildir. O ve daha öncede şehit cenazelerine CHP lileri almayın diyen içişleri bakanı Süleyman Soylu derhal istifa etmeliler.

Başkanımızın artık devlet güvenlik güçleri tarafından daha iyi korunması gerekiyor. Şayet bunu yapmazlarsa biz CHP olarak kendimiz Başkan Kılıçdaroğlu'nu korumalıyız.'' dedi. Duisburg CHP Bürosundaki toplantıya katılan Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti Bölge Alevi Dernekleri Başkanı Soner Solmaz'da demokrasi güçlerine birlik olmaya birlikte mücadele çağrısı yaptı ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun yalnız olmadığını önemle vurguladı..

Yine Almanya'daki en aktif örgütlerden birisi olan CHP Köln Derneği'nin Başkanı Günay Çapan ise basına yaptığı açıklamada ''Genel Başkanımız sayın Kılıçdaroğlu'na ve TBMM başkan yardımcısı Ankara Milletvekilimiz Levent Gök'e geçmiş olsun dileklerimizi yolluyor bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırı toplumun birliğine vurulmuş bir darbedir. Her seferinde iktidar tarafından CHP ve Genel başkanı hedef gösterilmektedir. Bu organize bir Linç girişimidir. Saldırganlara ağır cezalar verilmelidir. '' dedi.

Başkent Berlin'deki CHP Berlin Birliği ise Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı bir yürüyüşle protesto etti. Başka Kenan Kolat ''Yapılan bu saldırıyı en sert dille kınıyoruz. Saldırının önceden planlanmış bir eylem olduğunu görüyoruz. Başkanımız Kılıçdaroğlu'nun yanındayız. Kendisi asla yalnız değildir.'' dedi.

AKM Hamm'dan yapılan açıklamada ise '' CHP Genel Başkanına yapılan bu alçakça saldırı ne tesadüf ne de kendiliğinden gelişen bir olaydır. Bizler bu sahneleri çok gördük, çok bedeller ödedik ve hala da ödüyoruz. Ama bilinsin ki hiç bir baskınız özgürlüğe susayan bir halkı susturamaz, bu böyle biline. Gün gelir devran döner ve sizler kendi karanlık emellerinizde boğulacaksınız.  Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan alçakça saldırıyı kınıyoruz.'' ifadeleri dikkat çekti.

AKP içinde zaman zaman toplumun vicdanını yüksek sesle dile getiren Almanya'da yetişen ve iki dönemdir AKP de siyaset yapan, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'da Twitter hesabından yaptığı açıklamada ''Sayın Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Üzgünüm ve kızgınım. Geçmiş olsun. Şiddet dilinin sokakta fiili şiddet üretmesine şaşıracak değilim. Hep birlikte Türkiye olmanın gereklerine odaklanmalıyız.” dedi.

MEHMET TANLI / ALMANYA