Avrupa Postası- Billstedt‘te açılışını yaptığınız TGH’nın ikinci şubesinin kuruluş öncesi ve sonrası da oldukça tartışıldı.
Bu konuyu biraz açar mısınız?

-Hüseyin Yılmaz-





TGH BİLLSTEDT GELECEK İÇİN YAPILAN ÖNEMLİ BIR YATIRMDIR.


Hamburg’un doğusunda göçmenlerin en yoğun yerleşim bölgesi olan Billstedt’e ikinci şubemizi açma istemimizin ana nedeni, insanlarımızın olduğu yerde onlara en iyi hizmeti vermektir. Bu düşünce ve istemimiz hem Resmi makamlar hemde Billstedt halkı tarafından olumlu karşılanmıştır. Ağustos 2008 de ilk proje 300 bin €‘ yu kapsayan dilekçesi Hamburg merkez ilçeye sunulmuştur.Bu durumda ev sahibi kirayı m² si 4.50.-€‘ya vermeyi taahüt ediyordu. Aynı binanın üst katlarının m²si 10-12.- €‘ dur.

2009 yılında ev sahibi değişti ve ilerleme sağlanamadı. 2010 yılında Yeşiller Partisi giriş kısmında 477 m² yerden 39 m²‘sini kiraladılar. Yeni ev sahibi ve merkez ilçe yetkilileriyle aynı yılda görüşmelerimiz başladı. Yeni projenin masrafı 400 bin € olarak belirlendi, çünkü ilk projede ön görülmemiş yangına karşı önlem, acil çıkış kapıları gibi mecburi olan işler için ek giderler üzerine gelmişti. Bu durumda ev sahibi 300 bin € luk merkez ilçe de 100 bin € kısmını karşılamayı kabul etti ve böyle karara başlandı. Bunun ardından TGH olarak 10.12.2010 tarihinde bir basın açıklamasıyla TGH Billstedt’de öngördüğü çalışmaları duyurduk.



Bu proje kapsamında TGH bünyesindeki Billstedt de yaşlılar buluşma yeri LİMAN‘ın da yeni yerimizde aynı çalışmalarını sürdürülmesi öngörüldü. Erken seçimler nedeniyle durumda değişiklik oldu. O zamanın merkez ilçe belediye başkanı LİMAN‘ın yerinde kalabileceğini söyledi. Kendilerini, TGH Yönetim Kurulu‘ndan arkadaşlarla 17.01.2011 tarihinde ziyaret ederek, „yeri görün, önerilerinizi birlikte konuşalım“ teklifimiz kabul görmedi. Böylece LİMAN‘ın olmadığı yeni düzenlemelerle projemizi devam ettirdik. 100 bin €‘ nun 50 bin €‘ su Billstedt’de başka bir kuruluşa verildi.Yine 50 bin €‘ luk eksik kalanı şehir geliştirme fonundan karşılandı. Bu arada sayın Prof. Dr. Hakkı Keskin beni bir kaç defa arayarak LİMAN’ın yerinde kalmasını, Billsltedt’de TGH‘nın olmasını da olumlu bulduğunu dile getirdi. Zaten bizim açımızdan sorun yoktu.

"FIT MIT PLAN FÜR DIE ZUKUNFT"

ALMANYA GENELİNDE 152 PROJE ARASINDAN BİRİNCİ SEÇİLDİ

 01.09.2011 tarihinde Yeşiller Partisinin bürosunun da TGH‘ ya geçmesiyle, projemize kirasının alınmadığı yaklaşık 100 m² giriş yeri daha eklendi..

Billstedt’in tadilatı başlarken TGH’dan başkan, başkan yardımcılarımız ve müdüre görev sunuldu ve ev sahibi kendi görevlilerini belirledi. Bizden başkan yardımcımız Murat Gözay ve Müdürümüz Dr. Harald Winkels bu görevi üstlendiler. Her hafta yapılacak işleri görüşüp , karşı tarafla oy birliği ile iki – üç şirketten alınan önerileri sonuca bağladılar ve her işin protokolü tutuldu.

 Billstedt’in 2011 ve 2012 yılı hesapları tarafsız mali müşavir tarafından kontrol edilmiş ve her şeyin düzenli yapıldığı yönünde rapor verilmiştir.

 TGH Billstedt‘ de gençlerimizi meslek eğitimine teşvik projemiz „Fit mit Plan für die Zukunft“ Almanya çapında 152 proje arasından birinci gelerek 25 bin €‘ luk ödül kazanmıştır.

 TGH Billstedt gelecek için yapılan önemli bir yatırımdır.

 Hem TGH Billstedt’de “ komşuluk birleştirir“ etkinliğinde sosyal senator Scheele nin hem sayın başkonsolosumuz Devrim Öztürk ile merkez ilce belediye başkanının konuşmaları

önemli yankı uyandırmışdır.

ÜYE DERNEKLERE VERİLEN  VAADLERİN NE OLDUĞUNU BİLEMİYORUM


APProf. Keskin niçin devreye girdi, sizce ?

HY :  Derneğimiz kurucusu ve uzun  süre başkanlığını yapmış biri olarak ilgi duymuştur..

Ayrıca Hamburg’dan onun devreye girmesini isteyenler de olmuştur.

AP: Sayın Yılmaz, 2 Aralık’taki kongrenizde farklı bir şekilde kaybetmenize rağmen seçimi kazanan rakibiniz Nebahat Güçlü’yü kutladınız.  Bu fotoğraf karelerine de  yansıdı.. Böylesine farklı bir sonucun çıkacağına ihtimal veriyor muydunuz ?

HY:  Bu sonucu beklemiyordum. Bana gelen bilgiler başkaydı. Demokrasilerde böyle şeyler yaşanmaktadır. Sonuçta yeni yönetim seçildi. Benim onları kutlamam çok doğaldır!.

AP:  Üye derneklere bazı vaatlerde mi bulunuldu acaba ?
HY:  Üye derneklerimize verilen vaatlerin ne olduğunu bilmiyorum,

yalnız delegelerimizin bir kısmının birlikte toplanıp konuştukları bilinmektedir. Şu an TGH’dan sorumlu Yönetim Kurulu bu sözleri yerine getirebilir. Söz verenlerin kim olduğu da zamanla aydınlanacaktır.

AP:  Sayın Yılmaz, son kongrede  geçmiş 1-2 yıla ait TGH hesaplarının  uzman  bir şirket tarafından incelenmesi  teklifi kabul edildi.  Böyle bir uygulama, başında müdürü  ve başkanı olan, yönetiminde saymanı ve denetleme kurulu  bulunan  TGH’ya karşı kamuoyunda negatif  imaj doğurmaz mı ?

HY:  Denetleme Kurulumuz 2010 ve 2011 yılları hesaplarını incelediklerini ve Yönetimin aklanma istemini dile getirdi. Ayrıca 2012 yılının bitmemesi nedeniyle 2012 TGH Altona ve Billstedt‘deki tartışmalar nedeniyle 2011 ve 2012 Billstedt’in hesaplarının tarafsız mali müşavire verilmesi önerisi yapıldı. Ben de başkan olarak bunu uygun gördüm. TGH Billstedt zaten kontrol edilmişti ve tekrar edilebilirdi. Alınan kararla 2010 ve 2011 de bunun kapsamına alındı. Bu olumsuz görülen imaj tüm kontrollerden sonra, her şey uygundur raporu verildiğinde asılsız varsayımlardan yola çıkılarak dedikodu çıkaran ve bunun üzerine Medya‘da haber yapanların özür dilemesiyle TGH‘nın imajı yükselecektir. Bundan önceki yönetimin her şeyin hesabını vereceğinden emin olabilirsiniz.

AP:  Bir de TGH’ya yeni üye olacak derneklerin durumu var.. El Ele, WT Boks Kulübü, Yelkenciler ve diğer dernekler gibi.. Bunlar neredeyse 2 yıldır bekletildi ve son kongrede yine gündeme alınmadılar. Siz de tek başınıza onları savundunuz..  Niçin bu duruma gelindi ?


HY: Son yıllarda TGH‘ya duyulan büyük ilgi derneklerin üye olma istemleriyle açıkca ortadadır. Bu TGH açısından yapmış olduğu olumlu çalışmaların göstergesidir vede  gurur vericidir. Bilindiği gibi, 2011 yılı Aralık ayındaki kongremizde bu derneklerin TGH üyeliğine kabulü maddesi konuşulurken, çıkan tartışmalar sonucunda kongre iptal edilmişti. Bu derneklerimizin daha önce Yönetim Kurulu ve Temsilciler Kurulu‘nda oybirliği ile üye olarak alınmaları karara bağlanmıştı. 2 Aralık 2012’de yapılan kongremizde ise, bu derneklerin üyelikleri  konusu gündem maddesi olarak belirlenmişken bir delege  önerge vererek, bu maddenin en sona bırakılması yönünde bir teklif sundu ve teklifi kabul edildi.

Ancak, aynı delege, en sondaki bu maddeye sıra geldiğinde tekrar  bir önerge verdi ve vaktin bir hayli geç olduğu ve görüşmelerin belki gece yarısına kadar uzayabileceği  gerekçesiyle, bu konunun ileriki bir tarihe bırakılmasını teklif etti.  Bu önerge, benim tek „Hayır“ oyuma karşı kabul edildi ve bu derneklerimizin durumu yine askıya alınmış oldu.

AP:  Bu taktiksel önergeler, kongrede oy hesapları nedeniyle mi yapılmıştır acaba ?

HY:Taktiksel sebep düşünülüyorsa bu sebebini tam olarak bilemem çünkü bu dernekler kabul edilseler bile zaten o gün oylarını kullanamayacaklardı yeni tüzüğümüze göre yeni alınan dernekler bir sonraki Genel Kurul‘da oy kullanabilecekler..Buradaki soru daha önce alınmasına Yönetim Kurulu ve Temsilciler Kurulu‘nda kalınmasına karar verilmiş derneklerimizle henüz bu konunun Yönetim Kurulu‘nda görüşmemiş üyelik başvurusu olan derneklerimiz var. Alman kuruluşlarından da üye olma istemi bulunmaktadır. Bekleyerek gelişmeleri takip edeceğiz. Yalnız, daha önce alınmış görülen derneklerimizi yıpratmaya kimsenin hakkı yoktur. Son karardan sora SAVARONA  üye başvuru dilekçesini geri çekti..

Hamburg’un güvenilir, çalışkan, kuvvetli bir Türk Toplumuna ihtiyacı olduğu gibi Hamburg Türk Toplumunun da onu destekleyecek dayanışma içinde olan bir Hamburg Toplumuna ihtiyacı vardır düşüncesindeyim.

 Ben, tüm TGH ailesine, önceki Yönetim Kurulundaki arkadaşlarıma, çok özveriyle çalışan TGH çalışanlarımıza, dernek, kurum ve kuruluşlarda görevli TGH‘ yi hep desteklemiş arkadaşlarıma emekleri için candan teşekkür ediyor, TGH‘ ya  daha başarılı bir dönem diliyorum.


Röportajın ilk bölümünü okumak için TIKLAYIN !!!