Berlin’de dün “İnsan hakları, demokrasi ve barış pahasına Türkiye ile hiçbir kirli anlaşma yapılmasın! Demokratik değerler korunsun!” adı altında startı verilen kampanyada, Türkiye’nin Güney Doğu’da yürüttüğü operasyonlarda insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiği öne sürülerek, Türkiye ile işbirliği yapılmaması ve hükümete baskı kurulması isteniyor.

Alman parlamentosunun Türkiye’nin her türlü baskısına rağmen, 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesini ‘kararlı bir duruş’ olarak nitelendiren HDK Avrupa, sığınmacı anlaşmasıyla Türkiye’ye taviz ve destek verildiğini savunarak, Avrupa ülkelerinin hükümetleri ve AB yönetiminden Türkiye’ye baskı yapması çağrısında bulundu.

Erdoğan hükümetine karşı kampanya, HDK Avrupa üyesi Alex Kalk, HDK Türkiye Başkan Yardımcısı Gülistan Kılıç Koçyiğit, Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi (KCDK-E) Başkan Yardımcısı Yüksel Koç ve Alman Sol Parti Başkan Yardımcısı Tobias Pfüliger’in konuşmacı olarak katıldığı Berlin Demokrasi ve İnsan Hakları Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikte duyuruldu. 



Avrupa’da kamuoyu oluşturmayı amaçlayan kampanya çerçevesinde, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Hollanda ve Danimarka dillerine çevirisi yapılacak bildiri ile önümüzdeki aylarda Avrupa çapında imza kampanyası yapılacağı da bildirildi. İmza kampanyasının Eylül ya da Ekim ayına kadar devam edeceği belirtilirken, farklı kentlerde toplantılar ve stantların da kurulacağı öğrenildi.

Kampanya çerçevesinde hazırlanan bildiride Türkiye’nin otoriter bir yönetim sergilediği, sığınmacı anlaşmasının insan haklarıyla bağdaşmadığı, Türkiye’nin Ortadoğu’daki kaosu derinleştirdiği öne sürülerek, Avrupa ülkelerinin demokrasi ve insan haklarının yanında yer almaları isteniyor.

Toplanacak imzalarla Avrupa hükümetleri ve AB yönetiminden şu hususlar talep ediliyor:

-Türkiye ile kirli pazarlığa son verilmeli. Erdoğan rejimine para, silah, lojistik ve askeri yardımlar durdurulmalı

-AB üyeliği perspektifi yerine Türk Hükümetine diplomatik baskı artırılmalı. Devlet terörü ve savaş derhal durdurulmalı, demokrasi ve barış gerçekleştirilmeli.

-IŞİD’e karşı savaşan PKK, AB terör listesinden çıkartılmalı. Almanya’da PKK yasağı kaldırılmalı.

- BM'nin insan hakları ve Cenevre Konvansiyonu tutarlılıkla uygulanmalı. Evlerini terk etmek zorunda kaldı mültecilere insan onuruna yaraşır yardımlar yapılmalı.

-Rojova’ya insani yardım koridoru oluşturulmalı, Rojova’ya gidiş ve gelişler serbest bırakılmalı