Kuzey Almanya'da Alevilerden yeni bir mevzi daha.

Avrupa Demokratik Alevi Federasyonu’na bağlı, HAK-EVİ, S-Bahn / Rothensburgort durağı yakınındaki “Billhorner Kanalstrasse 56” adresinde 320 metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Yeni açılan Hak-Evi konferans salonu, çocuk, gençlik ve kurs odasının yanında, mutfak, yemekhane ve berber salonundan oluşuyor.

Hamburglu sanatçılardan Hüseyin Güneş, Şener Yıldız, Ahmet Koyuncu ve Ali Temiz'in söylediği deyiş ve şarkılarla devam eden programda, Yas-ı Muharrem nedeniyle, Pir Mustafa Mısır’ın verdiği gulbang ardından aşure dağıtıldı.



YAŞANAN KATLİAMLAR ALEVİLERİN ÖRGÜTSÜZ OLMASINDANDIR

Almanya'da Alevi Hareketi'nin ilk ortaya çıkış yerlerinden Hamburg'da, Aleviler HAK-EVİ'ni kitlesel bir katılımla açtılar. Açılış etkinliğinde konuşan Eşbaşkan Veli Kaya, “Kerbela’dan Dêrsim’e, Şengal’den Rojava’ya, Sivas’tan Maraş’a Alevi ve Kürt halkına yönelik katliamları lanetliyoruz. Bu katliamların tek nedeni Alevilerin örgütsüz olmasıdır. Katliamdan kurtulmak için siyasal ve ekonomik alanda örgütlenmemiz gerekiyor. Bu dergahı da bu ihtiyaçtan dolayı açtık. Yaşatılması ve korunması halkımızın elindedir” diyerek örgütlenme çağrısı yaptı.

Hak Evi Eşbaşkanı Duygu Özkaya Demir ise, kültürel etkinliklere gençlerin katılımının özellikle önemli olacağını vurgulayarak, “Dergahımızı zulme karşı bir kale olarak görüyoruz” dedi.

ALİ KÖYLÜCE: ALEVİLER OLARAK TARİHSEL KÖKLERİMİZLE BARIŞMALIYIZ



Etkinlikte Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Eşbaşkanı Ali Köylüce de bir konuşma yaptı. Köylüce, Kürt Alevilerin hiçbir zaman “Hızır sofrasına” oturmadığını belirtttiği konuşmasında şunları kaydetti: “Hiçbir zaman devletin Alevisi olmadık, olmayacağız. Devlet, Alevileri kendi potasında eritmek istiyor. Biz Kürt Alevileri olarak dünyadaki bütün insanları kendimize kardeş bildik. Kürtlüğümüzü ve Kızılbaşlığımızı her zaman savunduğumuz için de devletin hedefi haline geldik. Buna karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Aleviler olarak birbirimizle ve tarihsel köklerimizle barışmalıyız.”

MİTHAT KAYA: DERGAHLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Hamburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mithat Kaya da dergahın açılışından dolayı mutlu olduklarını ve her türlü desteği sunacaklarını belirtti. Kaya, “Seyid Rızaların, Şeyh Saitlerin hayalleri ve uğruna mücadele ettikleri idealler, bugün Rojava’da, Kobanê’de hayat buluyor. Bizlerin de görevi dergahımıza sahip çıkarak onlara layık birer evlat olduğumuzu göstermektir” diye konuştu.
Foto. M.Zahit Ekinci