Almanya’da 24 Haziran’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için seçim çalışmalarına start verildi.

Hamburg ve çevresi Alevi Dernekleri koordinatörlüğünde muhalif parti örgütleri ve demokratik sivil toplum kuruluşları biraraya gelerek Demokrasi ve Adalet Platformu adı altında seçim çalışmalarını yürütmek üzere genel strateji belirlemek üzere biraraya geldi.

Aralarında CHP, HDP, Birleşik Haziran Hareketi, Avrupa Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve diğer demokratik kitle örgütleri biraraya gelerek ortak seçim koordinasyon kurulunu oluşturdu.

Hamburg Alevi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda dernek başkanı Cengiz Orhan hazırlanan ortak bildiriyi okudu.

24 Haziran seçimlerinde bu gidişata  artık ‘tamam’ denmesi gerektiğini belirten Orhan konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘ Hepimiz eşitlik ya da eşitsizlik, barış ya da savaş, kardeşlik ya da hasamet, ekonomik refah ya da kriz, ileri dünyaya ait olma ya da olmama, kadınların toplumsal yaşamda birinci derecede yer alması ya da almaması, hukuk ya da hukuksuzluk, adil dağılım ya da yolsuzluk, baskı ya da özgürlük, demokratik toplum ya da diktatörlük arasında tercihimizi yapacağız. Bu gidişlata dur demek isteyen tüm muhalif kuruluşlar olarak Kuzey Almanya için seçim sürecinde Adalet ve Demokrasi Platformu kurmuş bulunmaktayız. Burada hiçbir ayrım gözetmeden AKP, MHP diktatörlüğüne muhalif olan tüm kesimleri ayrıştırmadan, ötekileştirmeden kucaklamak amacındayız. Bu seçim bizler için demokrasi sınavı olacaktır. ‘

Hamburg ve Schleswig-Holstein  eyaleti Demokrasi ve Adalet Platformu adına hazırlanan ortak bildiride bütün muhalif kesimin tek ses ve yürek olması gerektiğini bildiren Orhan ‘ Ülkemizin  başına on altı yıldır musallat olmuş bu dikta zihniyetine artık tamam demenin zamanı gelmiştir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ülkeyi karanlığa sürkleyen despot haricindeki adaylara oyumuzu yönelteceğiz. Millet Meclisi seçiminde de çoğunluğu AKP ve MHP zihniyetinden kurtacağız. Muhalefet tek ses, tek yürek olmak zorundadır’ dedi.

Toplantıda söz alan Karakoçan İlçesinin eski Belediye Başkanı ( HDP) Burhan Kocaman OHAL koşullarında  seçim kampanyasının Türkiye’de eşit şartlarda yürütülemeyeceğini belirterek HDP/ HDK olarak yurtdışında da semt çalışmalarına ağırlık verileceğini söyledi.

Kocaman ayrıca barıştan, demokrasiden yana olan herkesi yurtdışında konsolosluklarda oy kullanma konusunda çağrıda bulundu.

Seçim stratejilerinin de belirlendiği toplantıda söz alan Sol Parti Hamburg eyaleti Milletvekilleri Mehmet Yıldız ve Deniz Çelik seçim çalaışmaları yapmak üzere parti bürolarının kullanılabilmesi için yardımcı olacaklarını ifade ederek gereken her türlü desteği sağlayacaklarını belirtti.

Tartışma ve görüş alışverişinin ardından Erol Buldak, Erhan Erdoğan, Cansu Özdemir ( Sol Parti Milletvekili), Mehmet Yıldız ( Sol Parti Milletvekili), Hasan Burgucuoğlu, Hatice Kar, Şerife Köylüce, Burhan Kocaman, Mahir Kanat, Cengiz Orhan’dan oluşan seçim koordinasyon kurulu oluşturuldu.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası