Hamburg El Ele Engelliler Derneği adıyla yapılan değerlendirme şu ifadelerle dile getirilmekte ;

 

Türkiye’den Gelen Konuklarla Panel

 

Hamburg El Ele Derneği olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günüyle ilgili olarak sorunun kamuoyunun gündeminde daha uzun süreli ve etkili bir biçimde kalması açısından 3 etkinlik düzenledik…

İlk olarak „ Engelle Yaşam „ konulu bir panel düzenledik. Panele Türkiye‘den davetli konuşmacılarımız vardı. Panele Türkiye‘den Uzman Dr.Serdal Kanuncu, engelli çocuklar öğretmeni, Sermin Özbudak Tosun ve engelli annesi dernek başkan yardımcısı  Songül Vural katılırken,  Hamburg’dan ise konuşmacı olarak sosyal pedagog, Jan Bagman katıldı.


Büyük bir emek ve  çaba sarfedilerek hazırlanan panele, dernek üyelerinin dışında, 2 bölge derneğinin başkanının katılması ise son derece manidar ve düşündürücüydü. Konuşmacıların „ Eğitim Her Engeli Aşar „ cümlesine vurgu yaparak, görsel öğelerle de, zengin sunumlar yaptıkları panelde, yüzbine yakın Türkiyelinin yaşadığı ( beş bini engelli ) Hamburg’da katılımın az olması ve konuya ilgisiz kalınması ise, bir kez daha bizi eğitim faktörünün öneminin yeterince kavranılmadığı  düşüncesine itti.

 

Mustafa Baştan ve İlhan Değirmenci İle Sergi

 

Filografi sanatı üstadı Mustafa Baştan ile talebelerinin ve Karikatürist İlhan Değirmenci‘nin eserlerinin sergilendiği sanat sergisine, 150 yakın sanatsever, işveren ve dernek yöneticilerinin  davet edilmesine rağmen, katılımın az olması dikkatlerden kaçmadı. Hamburg’da yeni göreve başlayan  başkonsolos  Fatih Ak’ın zaman ayırıp sergide hazır bulunması ise, sergide bulunanları ve dernek yöneticilerini memnun etti.

Sergide engellilerin sosyal hayata uyumu konusunda, filografi sanatıyla destek veren,  Mustafa Baştan hocanın başarılı çalışmalara imza atması göz doldururken, karikatürist İlhan Değirmenci‘nin 30 yakın engelliler sorununu anlatan karikatürle sergide yer alması anlamlıydı. Filografi sanatçısı Mustafa Baştan ve talebeleri sergide tam puan aldılar.

 

Hakan Taşıyan ve Hamburglu Müzisyenlerden Dayanışma Konseri

 

Etkinlik zincirinin son halkasını oluşturan konsere ise, konserin hafta içinde olması dezavantıjına, olumsuz  kötü hava koşullarına rağmen, katılım  gayet  iyi ve çoşkulu idi. Misafirlerin geç vakite kadar Hakan Taşıyan’ın sahne almasını beklemeleri ve salonu terketmemeleri ise son derece olumlu bir tavır ve sevindirici bir gelişmeydi.

 Olumlu diğer bir yön ise, engelli üyelerin gecenin organizesinde aldıkları görevleri başarıyla ve büyük bir sorumluluk duygusuyla yerlerine getirmeleriydi. Dayanışma konserine damgasını  vuran ise, Osnabrück yakınlarında ailesiyle konsere katılan, çevresine sürekli gülücükler dağıtan 4, 5 yaşındaki engelli Arda çocuk  oldu.


Yunus tedavisi masraflarının karşılanması için, adına bağış kampanyası açılan Arda, gülen gözleiyle annesinin yanında ilgi odağıydı. 

Sanatçı Hakan Taşıyan ve Hamburglu müzisyenler, Eyüphan, Serdal Boyraz, Gülşure, Pinar Ergin, Ali Çetinkaya, down sendromlu, Can Gülşan ve görme engelli Bülent Kurtuluş’un ücret almadan sahne aldığı etkinlikte, Hamburg G.S derneği‘nin Mustafa Baştan hocanın yaptığı, G.S amblemli çalışmasını 500 euroya, Arda‘nın tedavi masraflarına katkı olarak, satın almaları jesti salonda büyük bir alkış aldı.

Şair Özer Meral’in duygusal konuşması ise salonda duygusal bir havanın esmesine neden oldu. Kötü hava koşullarına rağmen, konsere Duisburg’tan aracıyla gelen Osman Boycan’ın fedakarlığı dikkat çekti. Ayrıca dernek tarafından badminton sporunda uluslararası şampiyonluklarla başarıdan başarıya koşan , azmi ve kararlılığıyla  engel tanımayan engelli sporcu, Avni Kertmen’e bir başarı plaketi sunuldu.


Konserde katkı sunan sanatçı Hakan Taşıyan başta olmak üzere, Hamburglu müzisyenler dernek tarafından onure edilerek teşekkür plaketiyle ödüllendirildiler.
 


Konserden dernek üyeleri kollektif çalışmalarının bir sonucu olarak, yüzlerinin akıyla çıkmasını bildiler. Konser gelirinden 1000 euro ve miktarı bilinmeyen 2 bağış kutusu,  Arda‘nın tedavi masraflarına katkı olarak annesi İnci Hanıma teslim edildi.

 

Son Söz; Bir kez daha yaşanarak görüldü’ki, 3 aralık engelliler gününü anmak için ne bir güne, ne üç güne, tam 365 güne ihtiyaç var. Önemli olan, beyinlerdeki engellerin aşılması gerekiyor.  Tersi bir durumda ise olduğumuz yerde sayıp duracağız.