Haber Merkezi

Zamanın başbakanı Demirel tarafından "Çorum'u bırakın, Fatsa'ya bakın" sözleriyle gündeme gelen planlı faşist katliam, 35. yılında Türkiye'de ve Avrupa'da etkinliklerle anıldı. Katilleri lanetlenerek, 'Çorum Katliamı Dosyası Yeniden Açılsın' talebi haykırıldı.

ÇORUM KATLİAMI 35. YILINDA CANLI TANIKLARLA HAMBURG'DA ANILDI

Anma etkinliğinin açılışında vahşet boyutundaki katliamda yaşamını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. Ezgi Töremiş’in piyano dinletisinden sonra açılış konuşmasını Platform Başkanı Fuat Töremiş gerçekleştirdi.

 


Etkinlikte Türkiye’den davet edilen Çorum katliamının mağduru, Çorum ve Gazi katliamının avukatı Sadık Eral bizzat tanıklık ettiği, yaralandığı Çorum katliamı sürecinde yaşanılanları anlatarak, katliam ile ilgili yargılama süreci hakkında bilgi verdi. Konuşmasında kimi zaman duygulanan ve konuşmakta zorlanan avukat Eral, Maraş, Dersim, Sivas ve Çorum katliamlarının gerici, ırkçı ve faşist ideolojinin bir sonucu gerçekleştirildiğini söyledi. Katliamı yaşamış olan canlı tanıkların anlatımları sonrası program slayt ve müzikle devam etti.


 

‘’ÇORUM KATLİAMINI ANMA ETKİNLİĞİNDE  ALEVİ DERNEKLERİ HEDEF ALINDI’’

 

Öte yandan Hamburg Türk Toplumu ( TGH) salonunda düzenlenen etkinlikte Demokrat Çorumlular Platformu Sözcüsü Fuat Töremiş’in, etkinliğin TGH salonunda düzenlenmesine karşı çıkan Hamburg Altona Alevi Kültür Merkezi, Bergedorf Alevi Kültür Merkezi ve Harburg Alevi Kültür Merkezi derneklerini hedef alması ve onlara karşı eleştirel konuşma yapması dikkat çekti.

NEBAHAT GÜÇLÜ'NÜN MHP GECESİNDE KONUŞMASI ALEVİLERİN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere 18 ocak 2015 tarihinde MHP'nin Avrupa örgütü Türk Federasyonu'nun Hamburg'da yaptığı 'Ülkü Şöleni' gecesinde bir konuşma yapan Hamburg Türk Toplumu (TGH) başkanı Nebahat Güçlü, Alevilerden ve demokratik çevrelerden yoğun tepki almıştı, hatta TGH yönetimden istifalar yaşanmıştı. Alevi dernekleriyle Demokrat Çorumlular Platformu arasındaki basına yansıyan son sürtüşmede, Çorum katliamının faillerinin devlet destekli MHP'liler olması da, eleştirilere farklı bir anlam yüklemişti.

 

‘’ DEMOKRAT  ÇORUMLULAR  PLATFORMU ‘BİZ NE FAŞİSTİZ NE ALEVİ ÖRGÜTÜYÜZ’

 

Demokrat Çorumlular Platformu'nun ne faşist ne de Alevi örgütlenmesi olduğuna dikkat çeken Töremiş, Alevi derneklerini  ‘zavallılar’ olarak nitelendirdi. Töremiş ayrıca, Çorum katlimanı anma etkinliğinin TGH’da düzenlenmesinden dolayı Alevi kurum temsilcilerinin gelmemelerini de ‘ucuz hesap yapmakla’ suçladı.

 

Demokrat Çorumlular Platformu Sözcüsü Fuat Töremiş konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

‘' FAŞİSTLERİN, IRKÇILARIN VE ŞERİATÇILARIN DIŞINDAKİ KURULUŞLARLA ÇALIŞIYORUZ'

 

‘’Demokrat Çorumlular Platformu demokrat, ilerici, laik, insanlar arasında dil, din, ırk, inanç ve cinsiyet ayrımı yapmayan partiler üstü, diğer kuruluş ve örgütlerden bağımsız bir oluşumdur.

 

Ne görsel ne de yazılı Türkiye ve Avrupa'daki hiçbir hareketle ve kuruluşa karşı alternatif bir oluşum değildir. Bizler ne faşist ne de Alevi örgütüyüz. Üyelerimiz dini inançlarını bağımsız olarak mevcut olan kendilerine uygun gördükleri kurumlarda yerine getirmektedirler. Demokrat Çorumlular Platformu, faşistlerin ırkçıların, şovenistlerin ve şeriatçıların dışındaki kendi düşünce ve ilkelerine yakın gördüğü kişi ve kurumlarla demokratik ve hoşgörü ortamında beraber çalışabilen bir oluşumdur.

 

‘’ HANGİ RUH HALİNİZLE BİZLERE SALDIRIYORSUNUZ!!’

 

Bu etkinliğimizde mekanı değiştirmediğimiz için birilerinin ekmeğine yağ sürdüğümüzü ileri süren ve bilinçli bir şekilde sosyal medya üzerinden bizlerin demokratlığımızı sorgulamayı kendilerine bir hak olarak gören zavalılar unutmayın ki, hangi ruh halinizle bizlere saldırıya geçtiğinizi çok iyi bildiğimiz için sürece dahil olmadık. Fakat bu bizlerin konuya kayıtsız kaldığımız ve söyleyecek sözümüzün olmadığı anlamına gelmesin. Mekan bizim için önemli değil, önemli olan yapılan aktivitenin katılanlar tarafından ilgi görmesi ve içeriğinin bilgilendirici olmasıdır.

 

‘’ BRE ZAVALLILAR!’

 

Şimdiye kadar Çorum katliamını anmayan ve nedense birden anmaya kalkanların kendi mekanlarında ne kadar başarılı olduklarını gördük.

Demokrat Çorumlular Platformu kuruluşundan bugüne Çorum katliamını bu mekanlarda anarken TGH yönetiminde başkaları yoktu. Bu etkinliklerde sizleri de aramızda görmekten mutlu oluyorduk. Şimdi ne oldu da bir anda bir bardak suda insan boğmaya kalkışkıyor bre zavallılar! Anlaşılan birilerinin amacı üzüm yemek değil aksine bağcı dövmek. Ama bunu başaramayacaklar. Birilerine saldırmak ve karalamakla aslında demokrasiyi karalamaya çalıştığınızın ve kendinizi ne kadar zavallı duruma düşürdüğünüzün farkında değilsiniz!

 

‘’ALEVİLERE DERS VERMEYE KALKANLAR UTANSIN’

 

Bugün bilinçli bir şekilde bizler tarihsel sorumluluğumuzu yerine getirmekteyiz. Gelmeyenler ve ucuz hesaplar ve sudan bahanelerle oturduğu yerde Alevilere ders vermeye kalkanlar utansın. Unutulmasın ki, Demokrat Çorumlular Platformu, bundan sonra gerektiği zaman ve yerde başarılı çalışmalarıyla ve bilinçli üyeleriyle eğri olan demirlere çelik balyozlarla vurarak düzeltmesini de bilir.

 

Yapılan basın açıklamalarıyla Demokrat Çorumlılar Platformunun bu gün bu mekanda etkinlikten pay çıkaranlar ve çıkarmak isteyenler, iyi bilin ki Demokrat Çorumlular Platformu olarak ne maddi, ne manevi, ne de siyasi olarak göbeğimiz bir yere bağlı değildir. İlkelerimiz açık ve nettir. Dil, din, ırk, mezhep ve cinsiyet üzerinden politika yapmayı ve şiddeti politik araç olarak görmeyi doğru bulmuyoruz. Bunun aksini hiç bir kişi ve kurum iddia edemez.’