Avrupa'da uzun senelerdir faaliyet yürüten Türkiye kökenli göçmen çatı derneklerine bir yenisi daha eklendi. 2019 Newroz kutlamalarının düzenlendiği 21 Mart günü, Avrupa Göçmen Emekçiler Birliği'nin (AGEB) Frankfurt'ta kurulduğu bir açıklama ile duyuruldu.

2107 yılı Nisan ayına dek Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) bünyesinde birlikte faaliyetler yürüten, yeni kurulan AGEB'in açıklamasından bir bölümüne yer veriyoruz. 

İşte o açıklamadan satır başları:

"Göçmenler tarihsel olarak her zaman geldikleri toplumda ezilen bir katman olarak kalmıştır. Göçmenlerin ekonomik, sosyal, siyasal hakları değişir, gelişir, ilerler; “sosyolojisi” ve çelişkileri kuşaklar boyunca farklılaşır ancak esasta “göçmen” kimliği “boynunda bir günah” gibi asılı kalır; belli zaman ve koşullarda mutlaka karşısına çıkar. Bulunduğu toplumsal yapının dışında olduğu anımsatılır.

Göçmen emekçiler tarihin her döneminde daha güçlü ekonomik, siyasal ve sosyal çelişkiler yaşamaktadır. Daha fazla örgütlenmeye ihtiyaç duymaktadır. Hiç kuşkusuz sadece ekonomik, siyasal temelde değil kültürel ve sosyal örgütlenmelere de daha fazla yatkındır. Bu anlamda örgütlenmeye daha müsait maddi koşullara sahiptir.

Avrupa son yüz yılda ekonomik, siyasi nedenlerle yoğun göç alan bir bölge durumundadır. Türkiye ve T. Kürdistanı topraklarından da Avrupa’ya son 70 yılda yoğun bir göç akını söz konusudur. Bugün dört kuşağın yetiştiği bir kitle söz konusudur. Yaklaşık 4 milyon Türkiye ve T. Kürdistanlı göçmen Avrupa’da yaşamaktadır. Yaklaşık 45 yıllık bir göçmen mücadelesi de söz konusudur."

'KAYPAKKAYA GELENEĞİ SÜRDÜRÜCÜLERİ'

Bizler de 1972’de İbrahim Kaypakkaya’nın tarihsel manifestosu ve geleneğinin sürdürücüleri ve takipçileri olarak 47 yıllık kesintisiz mücadelemizi Avrupa cephesinde ve göçmeler içinde de sürdürüyoruz. Almanya, Avusturya, İsviçre, Fransa, Hollanda, İngiltere, Belçika ve daha bir çok Avrupa ülkesinde Türkiye ve T. Kürdistanlı göçmenler içinde faaliyetlerimizi örgütledik, örgütlemeye devam ediyoruz. Uzun yıllardır bir çok federasyon, dernek ve komite ile ATİK bünyesi altında faaliyetlerimiz söz konusudur. 2017 Nisan ayında, Partizan içindeki tartışmalara paralel olarak ATİK içinde de sağcı, tasfiyeci, kitle örgütlerini her şey gören sivil toplumcu bir anlayış boy vermiştir.

'Temel amaçlar ve hadefler' başlığı altındaki açıklamada ise şu maddeler dikkat çekti:

AGEB; Avrupa’da yaşayan Türk, Kürt ve çeşitli milliyetlerden Türkiyeli işçi ve emekçilerin  ekonomik-demokratik  hakları yanında tam hak eşitliği için mücadele yürütür. Göçmen işçi ve emekçilerle yerli işçi ve emekçilerin sınıf kardeşliğini ve dayanışmasını savunarak,  egemen burjuva sınıfların  her türlü baskı ve sömürüsüne karşı birlikte mücadele etmeyi görev bilir.

AGEB; göçmenlikten kaynaklı olarak kısıtlanan politik, hukuksal, sosyal hakların, çalışma ve  ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için mücadele eder.

AGEB; Avrupa ülkelerinde uygulanmakta olan, entegrasyon (uyum) politikaları olarak sunulan ve bu temelde asimilasyonun farklı bir versiyonu olan bu anlayışa ve bunun her türlü hukuksal düzenlemelerine karşı mücadele yürütür. Farklı kültürler, diller ve inançlar üzerinde çeşitli baskı ve sınırlama yoluyla egemen kültüre ve sisteme uyumu amaçlayan ve farklılıkları-özgünlükleri kabul etmeyerek yok etmek isteyen politikaları reddeder. Farklı dil, din, kültürden olan halkların karşılıklı saygı temelinde birlikte ve eşit koşullarda yaşama hakkını savunur ve bunun için mücadele eder. Tüm ırkçı ve ayrımcı yasaların kaldırılması için mücadele eder, yerli ve göçmen halkların eşit hak ve siyasal katılımcılık hakları için mücadele eder.

AGEB; göçmenlerin ve emekçilerin her türlü demokratik, ekonomik, sosyal-kültürel mücadelesini destekler. Göçmenlerin ana dilde eğitim, çifte vatandaşlık, politik katılımcılık (seçme – seçilme), serbest dolaşım, çalışma ve eşit işe eşit ücret, aile birleşimi hakkı vb. gibi en önemli eşitlik taleplerinin kazanılması için aktif mücadele yürütür. Bu anlamda; eşitsizlikler yaratan ve var olan eşitsizlikleri derinleştiren devlet ve hükümet politikalarına, yasalara ve uygulamalara karşı mücadele yürütür.

AGEB;  mültecilere yönelik artan ve giderek ağırlaşan yasa ve uygulamalara karşı çıkar; siyasal, sosyal ve ekonomik iltica taleplerinin kabul edilmesi için mücadele yürütür. Göçmenlerin ve mültecilerin konut ve barınma sorununun çözümü için mücadele eder, toplumsal yaşamdan tecrite neden olan kamplar yerine mültecilerin ve sürgünlerin  sağlıklı sosyal iletişim ve toplumsal yaşama katılımı sağlayan barınma koşullarını savunur.

AGEB; göçmen emekçilerin yaşadıkları veya geldikleri ülkelerde uygulanan zorunlu askerlik görevine karşı çıkar. Askerlik görevinin zorunlu hale getirilmesine  ve yasalara karşı çıkar. Vicdanı ret başvurularının demokratik bir  hak olarak kabul edilmesini savunur.

AGEB; emperyalist-kapitalist emek sömürmesine, işçi sınıfının sendikasızlaştırılmasına, taşeronlaştırmasına esnek çalışma sistemine ve güvencesizleştirilmesine karşı çıkar ve buna karşı aktif mücadele yürütür .

AGEB; kadınların maruz kaldığı sınıfsal, ulusal, cinsel baskı ve sömürüye karşı mücadele eder. Cinsiyet ayrımcılığına, cinsel sömürüye, kadın bedenine yönelik metalaştırma saldırılarına  karşı mücadele yürütür. Kadınların politik katılımcılık, toplumsal eşitlik, fırsat ve temsiliyet eşitliği  için “pozitif ayrımcılık” ilkesini benimser. Kadın emeğinin erkek egemen anlayışla bir kez daha baskıya maruz kalmasına karşı “eşit işe eşit ücret”i savunur ve bu doğrultuda mücadele eder. Siyasal, ekonomik ve toplumsal tüm yaşam alanlarında cinsiyetler arası eşitsizliğe karşı çıkarak, özellikle erkek egemen sistemin kadınlara yönelik her türlü şiddetinin ortadan kaldırılması için mücadele eder. Cinsel kimliğin mutlak özgürlüğünü savunur. LGBTİ+’lara yönelik baskılara ve yasaklara karşı çıkar.

AGEB;  göçmen işçi ve öğrenci gençliğin  sosyal-kültürel-akademik-demokratik hak ve talepleri için mücadele yürütür. Gençlere  yönelik yozlaştırma, uyuşturma, kimliksizleştirme politikalarına karşı çıkar ve mücadele yürütür. Genç kuşakların ücretsiz eğitim, örgütlenme ve eşit ücretle çalışması yanında, kültürel-sanatsal-sportif aktivite vb. haklarını savunur.

AGEB; çocuk işçi çalıştırılmasına ve çocuk emeğinin sömürülmesine karşı çıkar. Çocuk haklarının güvenceye alınması için mücadele eder.

AGEB; çocukların her türlü saldırıdan korunması, yaşam haklarının ellerinden alınmaması için ve yine  çocuklara yönelik cinsel ve duygusal istismara karşı  mücadele eder.