21-23 Şubat tarihleri arasında Frankfurt’ta toplanan ve değişik bölgelerden 100’e yakın delegenin katıldığı DİDF Gençlik Genel Kongresi’nde güncel politik gelişmeler, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmen gençliğin durumu ve bölgelerdeki çalışmalar değerlendirilerek, kurulan çalışma gruplarında önümüzdeki dönem sürdürülecek çalışmalar konusunda öneriler belirlendi ve konferansa karar taslağı olarak sunuldu. Yeni Hayat dergisinin haberine göre, ayrıca 13 kişilik yönetim kurulu için seçimler yapıldı.

DİDF Gençlik Yürütme Kurulu adına yapılan açılış konuşmasında, “İşsizlik, eğitim ve sosyal alanlardaki kısıtlamalardan en çok gençler etkileniyor. Bütün bunlara karşı dünyanın pek çok ülkesinde işçiler, öğrenciler sokağa çıkarak protesto gösterileri düzenliyor. Özellikle de Güney Avrupa ülkelerinde, Türkiye’de, Brezilya’da geride bıraktığımız dönemde büyük protesto eylemleri gerçekleşti. Ne var ki aynı dönemde Almanya’da kitlesel bir protesto hareketi ortaya çıkmadı. Ancak bu olmayacağı anlamına gelmiyor” görüşlerine yer verildi.


Kongrede Türkiye kökenli gençliğin durumu da ayrıntılı olarak ele alındı. Hem emekçi hem de göçmen kökenli ailelerden gelen gençlerin iş, eğitim ve gelecek konusunda daha sıkıntılı olduklarına dikkat çekildi. Yapılan konuşmalarda ayrıca, Gezi protestolarının, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli gençler arasında da etki yarattığı dile getirildi. Dini örgüt ve çevrelerin gençler arasında yürüttükleri propaganda ve örgütlenme çalışmalarının da ele alındığı kongrede, her türlü milliyetçiliğe ve ayrımcılığa çalışmaların geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

Sunumların ardından yapılan tartışmalarda, geçtiğimiz dönem Türkiye kökenli gençliğe yönelik özel çalışmaların yetersiz olduğu, bu nedenle önümüzdeki süreçte bu alanda daha fazla yoğunlaşmak gerektiğine dikkat çekildi. Ayrıca “paralel toplum” söylemi üzerinde de gençler görüşlerini ifade etti. Buna göre içe kapanma yerine sorunların kaynağının sosyal sorunlar olduğu, bu temelde alanlarda çalışmanın yapılması gerektiği vurgulandı ve asıl farklılığın etnik değil sosyal köken olduğuna işaret edildi.

KONGREDE ALINAN KARARLAR

 “Kentinde Harekete geç“ kampanyası: Bu kampanyayla önümüzdeki dönem kentler düzeyinde gençlerin boş zamanlarını geçirebilecekleri alanlar, konut sorunu, sosyal kısıtlamalar ve ırkçılık konularında etkinlikler yapılacak. Her bölge örgütü kendisine uygun konularda planlama yapacak. Kampanya çerçevesinde somut hedeflerin konulması ve ona göre çalışmanın değerlendirilmesi öngörülüyor.

-   Uluslararası Kamp: Bu yıl Uluslararası Gençlik Kampı 2-10 Ağustos tarihleri arasında İzmir’de yapılacak. Emek Gençliği tarafından organize edilen kampın Almanya’daki çalışmasını DİDF Gençlik  yürütecek. Kampta değişik çalışma grupları kurulacak.

-    Gençlik Festivali: 14 Haziran 2014’te Köln’de Gençlik Festivali düzenlenecek. Festival kampanyanın sloganı olan “Kentinde Harekete Geç” sloganıyla yapılacak.

-   DİDF Gençlik önümüzdeki dönem gençliğin çıkarlarını savunmada önemli yeri bulunan öğrenci, meslek eğitim ve üniversite öğrenci parlamentoları gibi kurumlarda etkili bir şekilde yer alacak. Yeni seçilen yönetim kurulu ayrıca önümüzdeki döneme genel olarak örgütün çalışmasını ve hedeflerini içeren bir program taslağı hazırlayacak.