Sekiz yüz bine yakın Alevi İnancından insanın yaşadığı Almanya'da Hamm şehrinde faaliyet gösteren Hamm Hacı Bektaşi Veli Alevi Kültür Merkezi Cemevi'nde Yas ayının, matem Orucunun hemen bitiminde her yıl olduğu gibi bu yılda üyelere ve misafirlere aşure dağıtıldı.

Dernek başkanı Gülay Sönmez açılış konuşmasında tüm katılımcıları selamladı ve aşurenin Aleviler için ne anlama geldiğini şiirlerle anlattı. Cemevi'nde hazırlanan aşure, aralarında Hamm Büyük Şehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger-Petermann, SPD Eyalet Milletvekili Marc Herter, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkan yardımcısı Aziz Aslandemir, Multikulturelles Forum'un Müdürü Kenan Küçük, bazı Belediye Meclis Üyesi ile bir çok Sosyal Kurum temsilcisinin bulunduğu Alman ve diğer uluslardan vatandaşlara da ikram edildi.

Meltem Ergün-Güven'in sunuculuğunu yaptığı Aşure dağıtım programı öncesi dua veren derneğin Post dedesi İsmail Gülfırat ile Cafer Kaplan muharrem ayı dolayısıyla 12 gün oruç tuttuklarını, oruç açmak için her gün cemevinde bir araya geldiklerini, İmam Hüseyin ve diğer Alevi Önderlerin Kerbela'daki katliamı gibi tarihi olayları ve günümüzde Alevilerin karşı karşıya bulundukları sosyal, siyasi ve kültürel olayların, zorlukların değerlendirmesini yaptıklarını belirttiler. .

Cemevi'ndeki Aşure gününde Hamm BB Belediye başkanı yaptığı konuşmada Irkçılığa karşı birlikte mücadele edeceklerini ve Neonazilerin Almanya'nın yüzkarası olduğunu söyledi. İkinci konuşmacı Aziz Aslandemir ise hem Muharrem ayının önemine vurgu yaptı hemde hümanist alevi öğretisini berrak Almancasıyla Alman konuklara anlattı.

Kerbelalar devam ediyor

Alevilerin günümüzde hala büyük haksızlıklara uğradığını belirten Cafer Kaplan dede ‚‘‘ Kerbela günümüzdede devam etmektir. Ama 1400 yıldır direndik tüm haksızlıklara karşı diğer demokrasi güçleriyle birlikte yinede direnmeye devam edip, kazanacağız.Hak yerini bulacak. Biz Aleviler Muharrem ayında, Hüseyin’in Kerbela'da zalimliğe karşı gösterdiği onurlu duruşu halka anlatmak için empati duyarak onu hissettirmek için oruç tutar onunla birlikte yok edilenleri anarız.‘‘ dedi. Hamm'daki Cemevi'nin sevilen Post dedesi İsmail Gülfırat ise ‚‘‘Alevi felsefesinde her zaman iyiden, doğrudan mazlumdan, halkından yana bir duruş vardır. Bu duruş tarihinin her döneminde aynı kalmıştır. Bundan dolayıdır ki: biz Aleviler 72 millete aynı nazarla kardeşçe bakarız. Sonuç olarak, aşure, Alevilerin başına gelen tarihi süreçlerin sonucu yaşanılan bir dram, bir vahşetin yıl dönümüdür.‘‘ dedi.

Hamm'da Cemevi'ndeki Program Cafer Kaplan dede, Kenan Buz ve Meltem Ergün-Güven'in beraber seslendirdiği nefes, birlikte yenilen Aşure ve lokmalarla son buldu.

Mehmet Tanlı / Hamm