Bu günün amacɪ velilere, politikacɪlara, eḡitimle ilgilenen herkese anadilin önemini, deḡerini, doḡru öḡrenilmesi, öḡretilmesi ve korunmasɪ gerektiḡini göstermektir. Son yɪllarda Avrupa ülkelerindeki okullarda anadili yasaklarɪnɪn arttɪḡɪnɪ, anadili derslerinin müfredatlardan kaldɪrɪldɪḡɪnɪ göz önünde bulundurursak, UNESCO nun aldɪḡɪ “Anadil Günü” kararɪ daha bir anlam kazanɪyor.

Yetkililerden anadillerini desteklemelerini talep ediyoruz. Bir ülkedeki gerçek toplumsal bütünlük, farklılıkların kabul edilmesi ve bu farklılıklar arasında bir ahenk yaratılmasıyla sağlanabilir. Toplumu oluşturan farklı kesimlerin kendi dilleri ve kültürleriyle toplumsal bütünlüğe dahil olmaları birleştirici bir etkendir.

Velilerden çocuklarɪnɪn anadillerini öḡrenmelerinde daha duyarlɪ olmalarɪnɪ, anadili eḡitimine sahip çɪkmalarɪnɪ ve bilinçlenmelerini bekliyoruz. Türkçe dünyanɪn en zengin dillerinden biridir. Almanya'da konuṣulan ikinci dil, Alman okullarɪnda okuyan yarɪm milyondan fazla öḡrencinin de anadilidir.

Çocuklarɪmɪzɪ ve gelecek nesilleri bu zenginlikten mahrum bɪrakmamak için onlarla Türkçe konuṣalɪm, onlarɪ Türkçe dersine gönderelim, okullarda Türkçe derslerine Türkçe öḡretmenlerinin atanmasɪnɪ birlikte talep edelim!

Yetkililer, etkililer, politilkacɪlar, eḡitimciler; göçle getirdiḡimiz tüm
ANADİLLERİMİZ yaṣadɪḡɪmɪz toplum için bir zenginliktir!

Töder Yönetim Kurulu 21 Şubat Uluslararası Anadil Gününü kutlar!

Bilge Yörenç

(TöDer Baṣkanɪ)