Daha önce Sosyalist Parti’li federal milletvekili ve Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır’ın, Hrant Dink cinayeti sanıklarından eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’la yakın ilişkilerini ortaya koyan belgeler yayınlamıştık. Brüksel Hükümeti’nde devlet bakanı iken Emir Kır 19 Ocak 2007’de Cerrah’ı makamında ağırlayarak özel bir plaketle taltif etmişti. Bir kaç ay sonra da, bakan Emir Kır 8 Nisan 2007’de, Cerrah’ın özel daveti üzerine, İstanbul’da polis teşkilatının kuruluşunun 162. yılı kutlamalarına onur konuğu olarak katılmıştı.

Bu kez gündemde olan Brüksel Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Schaerbeek Belediye Meclisi üyesi Türk kökenli Emin Özkara… Emir Kır gibi Sosyalist Parti üyesi olan Özkara, 17 Ocak 2017 de Brüksel’de Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği başkanı Yesugay Aksakal’ı ağırlıyor ve onun konferans vereceği bir toplantıya başkanlık ediyor.

Aksakal sıradan bir özel harekatçı değil… 8 Mayıs 2012 tarihli Vatan Gazetesi’nin yazdığına göre, kendisi Susurluk kazasında ölen ünlü terorist Abdullah Çatlı’nın yakını… Soruşturmalar sırasında elde edilen telefon dökümleri Çatlı'nın o dönemde siyasi şubede görevli komiser Yesugay Aksakal ile defalarca görüşmüş olduğunu kanıtlıyor.

Susurluk Olayı’na ve Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal cinayetine adı karıştığı için İstanbul’daki görevine son verilen Aksakal o sırada hapis cezasını çekmekte olan Susurluk kahramanlarından eski bakan Mehmet Ağar’ın Yenipazar Cezaevi’nde korumalığını yapmakla görevlendiriliyor

Emekli olduktan sonra Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği’ni kuran Aksakal 24 Ağustos 2015’de Haber7.com’da yayınlanan mesajında şöyle diyor : “Doğu ve Güneydoğu’da görev yapmış yüzlerce emekli polis özel harekatçı arkadaşlarımızdan bana telefon ve mesaj geliyor. Doğu ve Güneydoğu’ya giderek, tekrar PKK ile savaşmak istediklerini söylüyorlar. Bu konuda resmi makamlardan görev ve yetki istediklerini dile getirdiler.”

Tayyip’in 7 Haziran 2015 seçimlerindeki başarısızlığından sonra barış sürecini askıya alarak Kürdistan’da devlet terörünü yeniden başlatması üzerine emekli özel harekatçılara yeniden görev verildiği, hattâ bunlardan bazılarının muhalif göçmen yurttaşları hizaya getirmek için yurt dışında görevlendirildiği söyleniyor…

Bir ek bilgi:

Hem Brüksel Bölge Meclisi’nde hem de Schaerbeek Belediye Meclisi’nde üye olan Türk kökenli ve tesettürlü Mahinur Özdemir yıllardır Tayyip, Emine ve Sümeyye Erdoğan’la, damat Berat Albayrak’la sıkı ilişkiler içinde… İlişkiler o denli sıkıfıkı ki kendisinin nikahı Türkiye’de bizzat Tayyip tarafından kıyıldı… Ermeni soykırımının Belçika tarafından tanınmasına mecliste karşı çıktığı için üyesi bulunduğu CdH’tan ihraç edilen Özdemir’in her fırsatta AKP propagandası yaptığı cümlenin malumu, RTL’deki son programda da tekrar dile getirildi.

Soru:

Brüksel halkının temsilcisi olarak yıllardır federal parlamentoda, bölge ve belediye meclislerinde yer alan Türk kökenli ve Sosyalist Parti’li kişilerin Türk polis şefleri ve “özel harekatçı”larıyla bu yakınlığı ve işbirliği nereden kaynaklanıyor? Amacı nedir?

İkinci soru:

Brüksel halkının temsilcisi olan bu meclisleri yönetenler, bu meclislere egemen olan Belçika partileri, bu gerçekler karşısında nasıl susabiliyor? Bu tutumlarıyla yabancı düşmanlığının güçlenmesine çanak tuttuklarını nasıl farkedemiyorlar?