Spritüal bir yolculuk...

"... Benim aklıma takılan dünyada yaşanan bunca kirin, pasın, kibrin, yalanın, her türlü savaşın içinde insan kendi yolunu bulabilir miydi? Aslında yol neydi?

Alevilikte “Gönül gözüyle görmek”, “Gözlüye gizli yok” gibi söylemler çok yaygındı. Sanırım bu söylemler çakralarla, enerjiyle, insanın kendi içine bakmasıyla ilgiliydi. Yani gönül gözüyle görmekle.

Haydar Ersöz “Görmenin binbir çeşidi var; hissetmek, algılamak, düşünmek, aklına gelmek, 6. his, rüyalar, vizyonlar. Hepsi bir görme çeşididir Asıl önemli olan hissetmek, iç gözünle görmek, yola çıkmak ve yolu görmek, yaşamak,” demişti. “Böyle olmaz,” diye düşünüyordum. O zaman “Bu materyalizmin bize ettiği oyun, hepimizi sürü gibi ağıla sürüyorlar, dinlerin kafesiyle üniversitelerin kafesi arasında fazlaca bir fark yok. Her ikisi de bize ait olmayan fikirleri kabul edip onun peşinden sürülen yere gitmek.” diyerek açıkladı bunu. Ben “Buna karşın insan kendi yolunu bulamaz mı?” diye sordum.

Haydar Ersöz, “Yol ancak insanın kendi içinden açılan kapıda bulunur. Bunun da tek doğru yapısı genetik kökleri takip etmek. Genetik kökler kim? Anne ve babadan açılan soyağacının kökleridir. Bu noktada ‘Sen kimsin?’ sorusu önemli bir yer teşkil eder.” Ayrıca insanlar hissediyorlar ama bilmiyorlar. İşte o noktada dinciler ve bilimciler kendi mutlak doğrularıyla kitleleri kendi çıkarları uğruna avlıyorlar. Bilginin her zerresi önemli ister bilimden gelsin ister dinden. Hepsi ile bağlıyız, o bilgilerin hepsinin kökü bizde zaten var. Onu bulup çıkarmak, doğruları bir yana, zararlı olanları diğer yana ayırabilmek için bilmek gerek.” demişti.

Leyla Akgül İki Cihan Arasında isimli yayınlanmamış eser.
Haydar Ersöz, Yağmurun Ülkesine Yolculuk, La Kitap Yayınları, Ankara 2017.


 

Haydar Ersöz, Aşka Düşen Pervaneler – Erenlerin Yolu Aşk, La Kitap Yayınları, Ankara 2018.