Sancar, ödülü kazandığındaki ilk duygu ve düşüncelerini telefonda görüştüğü NobelPrize.com yetkilisi Adam Smith'e anlattı.

NobelPrize.org tarafından yayınlanan ses kaydında, Prof. Dr. Sancar ödülü kazandığına ilişkin gelen telefonu eşinin açtığını söyleyerek, ilk ne hissettiğine yönelik bir soruya; ''Hiç beklemiyordum, çok şaşırdım.Düzgün şeyler söyleyebilmek için uğraştım, uyuyordum. Güzel bir deneyimdi'' diye yanıt verdi.

-Alo?

- Alo, merhaba Profesör Sancar, NobelPrize.org'dan Adam Smith. Nobel ödülü için çok tebrikler.

-Teşekkürler.

-Haberi nasıl aldınız?

-Yarın saat önce bir telefon aldım, eşim yanıtladı. Sonra beni uyandırdı. Hiç beklemiyordum, çok şaşırdım.

-Sesinizden belli oluyor. Haberi ilk aldığınızda ne yaptınız?

- Düzgün şeyler söyleyebilmek için uğraştım, uyuyordum. Güzel bir deneyimdi.

- Evet. (Gülüşmeler) Oldukça inanılmaz bir telefon aldınız. İnanıyorum ki siz Nobel Ödülü alan ilk Türkiye doğumlu bilim insansınız?

- Bilim insanı.. Orhan Pamuk edebiyat dalında birkaç yıl önce almıştı.

-Elbette, evet. Fakat bilim insanı, evet. Bugün sanırım sadece Chapel Hill'de değil Türkiye'de de büyük kutlamalar olacaktır.

-Eminim, evet.. Çünkü yıllardır soruyorlardı, ülkem için de çok mutluyum.

- Ödülü kimya dalında kanser tedavisi ve DNA onarımı hakkında aldınız..

-Doğru

-Bu onarma mekanizması bizi çoğunlukla kanserden koruyan bir mekanizma, fakat bazen kanser hücrelerini de tutuyor

-Bu doğru bu kanser tedavisi için önemli çünkü birçok kanser tedavisi DNA'ya zarar veriyor.


“BU ÖDÜLÜ ÜLKEMİN GENÇLERİNE ADIYORUM”

Aziz Sancar, "Bu ödülü ülkemin gençlerine adıyorum. Hikayem, inanıp da başarılamayacak hiçbir şeyin olmadığıdır. Hem kendim hem de ülkem için sevindim. Beni bu noktaya getiren ülkemde aldığım eğitimdir" dedi.

Aziz Sancar, yaptığı açıklamada, “Yaptığımız, hem kanseri önlemede hem de bazı kanserleri tedavi etmek için önemli bir mekanizma. Yıllardır bu mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Ve sonunda bu mekanizmayı çözdük. 35 yıldır bu mekanizma üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

“SAĞLIK OCAĞI DOKTORLUĞU YAPTIKTAN SONRA…”

“Lise için Mardin'e gittim. Anne ve babamızın bizi çok destekledi. Sağlık ocağı doktorluğu yaptıktan sonra bilim yapmaya karar verdim” diyen Aziz Sancar, şöyle devam etti:

“En iyi ABD'de bilim yapılabileceğini bildiğim için çalışmalarımı ABD'de yaptım. Hep çok çalıştım ve onun mükafatını alacağımı biliyordum. Ancak Nobel alır mıyım almaz mıyım bilemedim. Yaptığımız çalışmalara devam edeceğiz. Nobel yüzünden çalışmalarımda bir altı ay kesinti olacak.”

ÖDÜLÜNÜ 10 ARALIK'TA ALACAK

Bu yılın başarılı isimleri Nobel Ödülü'nü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak. Ödül, 3 milyon İsveç kronu (Yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarında. 2014 yılı Nobel Kimya Ödülü ‘nano dünyaya kapı aralayan’, ‘süper çözünürlüklü floresan mikroskobu’ geliştiren çalışmaları nedeniyle ABD'li kimyagerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman kimyager Stefan W. Hell'e verilmişti.

HDP'Lİ MİLLETVEKİLİNİN YEĞENİ

Aziz Sancar, HDP milletvekili Mithat Sancar'ın da akrabası. Mithat Sancar'ın ağabeyi Tahir Sancar, "Yeğenimiz olur" dedi.

AZİZ SANCAR KİMDİR?

Aziz Sancar, Kuzey Karolayna Üniversitesi Tıp Okulu Biyokimya ve Biyofizik profesörüdür. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biri olmuştur.

Aziz Sancar Savur-Mardin'de, 1946 yılında doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı, ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini tamamladı. Savur'da iki yıl doktor olarak çalıştıktan sonra, Dallas'ta Teksas Üniversitesinde doktorasını, Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde 1977 yılında tamamladı. Dr. Sancar Yale Üniversitesi'nde yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. 1982 yılında UNC Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı. Burada da DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve Biyolojik saat üzerinde çalıştı. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuştu.

Aziz Sancar 288 makale ve 33 kitap yayınladı. Prof. Sancar, ABD'de Ulusal Bilimler Akademesi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi üyesi ve Vehbi Koç Vakfı'nda 2007 yılında ödül aldı. Sancar, Chapel Hill'de eşi Gwen Sancar ile yaşıyor ve UNC-Chapel Hill'de bir profesördür. Aziz Sancar son olarak da Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.