Pembe burunlu köpekler, tüysüz cinsler ve kulakları üzerindeki tüyleri ince olan cinsler açık havaya çıktıkları zaman güneşten korunmaları gerekir. Korunmadıkları zaman aynı insanlarda olduğu gibi güneş yanıkları ve kanser riskine açıktırlar.

Öte yandan köpeklerin çoğunluğunun burnu siyah olmakla birlikte hepsininki siyah değildir. Vizslas ve Weimaraner’ler gibi köpeklerin burunları tüylerinin rengine uyumlu olarak kırmızı ve gümüş rengidir. Ayrıca yavru köpeklerin burnu hangi cinsten olursa olsun genellikle pembe renklidir; büyüdükçe burun rengi koyulaşır.

Ayrıca köpek yetiştiricileri, uzun zamandır pek çok köpek cinsinde siyah burnu tercih ediyorlar. Bu yalnızca estetik tercihten kaynaklansa da, bu özellik soylu köpek tanımında en önemli kıstaslardan biri. Köpeklerdeki siyah burnun, insanların müdahalesiyle yönlendirilmiş evrimsel bir özellik olduğu düşünülüyor. Siyah burun derisi, melanin adı verilen deri boya maddesini içerir. Hammaddeyi üreten melanosit denilen hücreler, melanini deri hücrelerinin içine salgılar ve daha sonra güneş bunları daha da koyulaştırır. Deri hücrelerindeki melanin, hücrelerdeki DNA’yı güneşten gelen morötesi radyasyonun yol açtığı mutasyonlardan korur.