Haber Merkezi

OY KULLANIM ORANI YÜZDE 5


Üç adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı için yurt dışında başlayan seçim sürecinde gönüllüler aracılığıyla bir araya getirilen bilgiler, Twitter üzerinde #GurbetinOylari etiketiyle yayımlanıyor. 10 Ağustos'ta ise, sandıklardan haberler #TurkiyeninOylari etiketinden izlenebilecek.



Yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının devam eden oy kullanma işlemine ilişkin Gurbetin Oyları grubundan, seçim gündemine ilişkin bilgiler aktarıldı. 2 milyon 722 bin 981 seçmenden birinci tur için sadece yüzde 178 bin 959'unun (yüzde 6.4) randevu aldığı, 1 milyon 380 bin 909 seçmen sayısıyla en büyük yurt dışı seçmen kitlesine sahip Almanya'da ise bu oranın yüzde 6.6 olduğuna dikkat çekildi.

TWITTER'DAN ANLIK BİLGİLENDİRME

'Türkiye'nin Oyları' ile 'Gurbetin Oyları' isimli sivil iki kardeş platformları yerel seçimler için 30 Mart 2014 tarihinden yaklaşık 1 ay önce Ortak Nokta Derneği ve Ankara Kent Forumu Derneği öncülüğünde bağımsız gönüllülerin bir araya gelerek Ankara'nın Oyları'nı kurmasıyla çalışmalarına başladı. Tamamen gönüllü bireylerden oluşan, tarafsızlık, yerellik, şeffaflık, işbirliği ilkeleri kapsamında lidersiz ve yatay yapılanan, adil, şeffaf ve temiz seçim için çalıştığı belirtildi. 

OY KULLANMA ESNASINDA USULSÜZLÜKLER TESBİT EDİLDİ

Platformun tespitlerine göre seçim günü sahadaki gönüllü müşahitler birçok mağduriyete tanık oldu. Randevu saatinde sandık başına gelen çok sayıda seçmene oy kullandırılmadı.

Platform aksaklıkları şöyle sıraladı:

- 2.722.981 seçmenden 178.959’u randevu aldı (yüzde 6.4). En büyük yurtdışı seçmen kitlesine (1.380.909) sahip Almanya’da ise oran yüzde 6.6.

- Randevu zamanlarında YSK’nin sisteminin yanlış atamalar yapması üzerine birçok yerde yüzde 30’a varan oranlarda seçmen geri çevrildi ve oy kullanamadı.

- Frankfurt’ta mükerrer oy engellendi. Bir seçmen, ailesinden sonra kendisi de oy kullanmak isterken, sistemde Kayseri Havaalanı’nda da oyunu kullanmış olduğu tespit edildi.

- Özellikle Berlin ve Essen’de gönüllü müşahitlerin, yasal müşahit kartları yanlarında olmasına rağmen seçimi gözlemlemek üzere sandık alanına girişlerine keyfi bir uygulama ile izin verilmedi.

- Almanya’da bazı bölgelerde tutanakların kapılara asılması konusundaki ısrarlar sonuçsuz kaldı.

- Oy zarflarının yarı şeffaf olması yüzünden çoğu zarfta seçmenin hangi aday için oy kullandığı zarf açılmadan belli oluyor. Bu, seçimin adil ve şeffaflığına büyük darbe varabilecek bir etken olarak dikkat çekiyor.