Uluslararası Öğrenciler Arşiv Araştırması Yapabilecek

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile  Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen imza törenine YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ve Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal katıldı.

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal: “Gerçekleştireceğimiz Bu Proje Son Derece Önemli Bir Kültürel Faaliyettir”

İmza Töreninde konuşma yapan Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal konuşmasında şunları söyledi: “Arşivler dünyanın en önemli kültür hazinelerinin başında yer alıyor. Bugün ülkemiz, Osmanlı Devleti’nden intikal eden büyük kültürel hazine ve arşivlerle dünyanın en büyük arşivlerinin başında geliyor. Bu arşivlerimiz sadece Türkiye’nin tarihinin aydınlatılmasında değil, aynı zamanda Osmanlı coğrafyasında yaşamış olan ve bugün her biri birer bağımsız devlet olan kırkın üzerindeki devletin tarihiyle de doğrudan alakalıdır. Sadece bizim değil, dünyanın tarihinin yazılmasında önemli olan arşivlerimiz uluslararası bir özelliğe sahiptir.  Yurtdışı Türkler Başkanlığı’nın faaliyetleri bu işe çok büyük katkılar sağlamıştır.  İmzalayacağımız bu protokol ile uluslararası öğrencilerimiz arşivlerimizi daha yakından tanıyacaklar, arşivlerimizdeki belgeleri görecekler. Birçok eğitim ve kültürel faaliyetin birlikte yürütülmesine katkı sağlayacak bir protokol imzalayacağız. Birçok öğrencinin arşivlerimizi görmesi buradaki belgelere dokunması son derece önemli bir kültürel faaliyettir.”

YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül: “ Proje ile Uluslararası Öğrencilerimiz Bütün Coğrafyayı Tanımış Olacaklar”

YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül konuşmasında: “Devlet arşivleri bütün bir coğrafyanın tarihidir. Burada çalışacak uluslararası öğrenciler doğal olarak bütün bir coğrafyayı tanımış olacaklar ve bütün bir bölgenin tarihini anlamış olacaklardır. Ortak bir tarihe, kültüre ve bunun sonucu olarak ortak bir medeniyete sahip olduğumuz duygusu çok daha net görülecektir. Maalesef bütün bir coğrafyada Osmanlığı kimliği, kültürü, Türk kimliği algısı her yerde çok pozitif değil. Devlet ve Osmanlı arşivlerindeki bu çalışmalar böyle bir algının düzeltilmesine de ciddi şekilde katkı sağlayacaktır. Osmanlı arşivlerinde yapılacak çalışmalar, Osmanlı barışının, yönetim sisteminin ve geleneğinin nasıl kurumsallaştığının daha iyi görülebilmesine de katkı sağlayacaktır. Bu katkılar doğal olarak bölgesel huzur ve barışa da ışık tutacaktır. Böyle bir protokole vesile oldukları için en başta Genel Müdürümüze ve çalışma ekibine içtenlikle teşekkür ediyorum. Protokolün gerek uluslararası öğrencilerimize gerekse araştırmacılarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.