Lunecek"in Türkiye ile Avrupa Birliği arasında temel hak ve özgürlüklerle ilgili katılım müzakerelerine ilşkin 23.  ve 24. fasılların derhal görüşülmesini ve bu konuda Türkiye"nin eksikliklerinin masaya yatırılmasını talep ettiği kaydedildi.

 

Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Memet Kılıç, yaptığı özel açıklamada "Türkiye"de her istediğini yapabileceğini zanneden iktidar Avrupa Birlği ve Amerika'dan özür dilemek zorunda kaldı. Bunun yerine daha önce kendi halkının sözünü dinleseydi..... Hükümetin sadece bir kısım Arap ülkesine kendisini ifade edebilme ihtiyacından kurtulup, Avrupa Topluluğuna yakışır bir hukuk devleti olmak için gayret  göstermesi gerekmektedir. Başbakan Türkiye"de kendi eylemlerine kimsenin onay vermediğini görünce, sürekli kendini pohpohlayan bir kaç Arap ülkesinde moral bulmaya çalışıyor  dedi.

 

Taksim olaylarındaki sorumluların istifa etmesi gerektiğini savunan Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın göstericiler ile ilgili "çapulcu" benzetmesine sert tepki gösterdi.

 

Kılıç, "Bir ülkenin kendi halkını çapulcu diye nitelemesi başbakanın kendi kalitesini gösterir. Bize küçükken kötü söz sahibinin kendisine ait olduğunu öğrettiler" dedi.

 

Öte yandan Birlesmis Milletler Türkiye"de göstericilere uygulana polis siddetinin bagimsiz kisiler tarafindan incelenmesi gerektigini talep etti. BM Yüksek Komiseri Cecile Pouilly, Türkiey"de siddet olaylarinin endise verici oldugunu belirterek, sorumlularin bir an önce bulunmasi gerektigini söyledi.

 

Avrupa Parlamentosu Baskani Martin Schuluz ise, ARD televizyonuna verdigi demecinde Avrupa"nin Türk hükümetine uyguladigi baskinin devam ettirilmesi gerektigini ifade ederk  "Eger siz demokratik ülkeler topluluguna katilmak istiyorsaniz, göstericileri sokak ortasinda sopalayamazsiniz" dedi.